featured_header_zoonews.jpg

2020 veelbelovend jaar voor Wildlands

Vele plannen voor dierenpark in Emmen

Het Nederlandse WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft in 2019 enkele ingrijpende keuzes gemaakt, waarvan het effect nu reeds te zien is. Bovendien heeft het Emmense dierenpark enorm veel in petto voor dit jaar.

Bio Eric Van Engelen:
Geboren in 1968 te Breda
Woonplaats Haarlem
Opleiding: heao commerciële economie en een masteropleiding
Vorige werkgevers:
- Eneco
- ING
- AB Inbev

Destijds arriveerde interim directeur Erik van Engelen bij WILDLANDS met de taak om een realistisch businessplan op te stellen, met de blik op de toekomst.
Het park heeft de ambitie de leukste dierentuin van Nederland te worden maar daarvoor moesten enkele zware knopen worden doorgehakt, want de cijfers waren anno 2018 niet echt rooskleurig. 
In maart 2019 kwam er een definitief akkoord op de nieuwe financiering van het park. Zo moest er grondig bespaard worden. In totaal bespaarde Wildlands drie miljoen euro op de eigen kosten, dat is één miljoen meer dan begroot. Een deel van die besparing was tengevolge van een headcountreductie van 35 medewerkers.
Maar door de drive en kunde van Eric van Engelen kon het park behoorlijke cijfers voorleggen over het afgelopen jaar, die wel degelijk bewijzen dat het park op de goede weg is.

 20200216 Wildlands1200800 4

Het aantal bezoekers is in 2019 met 75.000 bezoekers gegroeid naar 930.000 t.o.v. 855.000 in 2018. Dit is iets onder het target van 940.000 bezoekers.
Het operationeel resultaat is geëindigd op -3 miljoen euro in 2019 t.o.v. -8,5 miljoen in 2018. Dat is een verbetering van 1,8 miljoen euro t.o.v. de begroting.

De klantwaardering groeide het afgelopen jaar sterk; van een 6.7 naar een 8.4 op waarderingssite Zoover en daarmee scoort Wildlands het hoogste van alle dierenparken in Nederland.
Het aantal abonnementhouders groeide met 10% naar 33.000. 
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is daarom ook bijzonder tevreden over de resultaten van het afgelopen jaar. 

Met een efficiëntere organisatie, een heldere positionering en passende prijs, een nog attractiever park en een versterkte band met de regio, gaat Wildlands de toekomst met vertrouwen tegemoet. 

Ook werden er parkverbeteringen doorgevoerd zoals de doorsteek tussen Nortica en Serenga. 

Bij de uitbreidingen van WILDLANDS zal er eerst aan dieren/ diergebieden gedacht zal worden en niet aan een op zich staande attractie als Tweestryd. Maar een combinatie dieren-attractie (safari truck, boatride) valt in goede aarde bij de bezoeker, dus dat gegeven wordt helemaal niet uitgesloten. Maar in eerste instantie plant Wildlands nieuwe dierverblijven, zoals bijvoorbeeld Raccoon Creek, en diverse nieuwe diersoorten. Bovendien kregen de bezoekers van het park voor het eerst achter de schermen kijken tijdens Wildlands Backstage.

20200216 Wildlands1200800 3

In 2020 blijft Wildlands investeren en bouwen. Zo komt er onder andere een zeeaquarium, een groot vogelverblijf, wordt het theater in de jungle aangepast en komen er meerdere nieuwe, aantrekkelijke diersoorten. 
In Racoon Creek huizen niet alleen wasberen en stinkdieren, maar sinds 15 februari werden er ook zeehonden in het verblijf vrijgelaten. Dit is een zeer unieke combinatie.

20200216 Wildlands1200800 1

Tijdens de Nederlandse voorjaarsvakantie is de houtzagerij open voor bezoekers, dus de geduldige dierenspotter kan wasberen, stinkdieren én zeehonden bekijken in dit nieuwste verblijf in Nortica!

20200216 Wildlands1200800 2

Alle leuke projecten op een rijtje in Wildlands:

 • Inzet op doelgroepen kinderen en DuitslandInzet op doelgroepen kinderen en Duitsland
 • Aquaria in Nortica bouwen (Q1)
 • Groot vogelverblijf in Nortica bouwen (Q1)
 • Stinkdieren bij de wasberen
 • Zeehonden bij wasberen en stinkdieren (unieke combinatie)
 • NK tijdrijden vanuit WILDLANDS
 • Rookbeleid verscherpen
 • Oprichten WILDfriends: klankbordgroep abonnementhouders
 • Meer inzet op educatie en samenwerking scholen: “de leukste biologieles van Nederland”
 • Vijfde editie WILDnights
 • Summernights laten doorgroeien
 • Travelers’ Taste verbouwen

Info en foto's: Wildlands
Foto Erik van Engelen in WILDLANDS: Richard Broekhuijzen