featured_header_zoonews.jpg

Dôme équatorial open in ZooParc de Beauval

Indrukwekkende koepel met tropische evenaarsjungle

Het Franse ZooParc de Beauval opent vandaag 8 februari haar indrukwekkende Dôme équatorial, een indrukwekkende koepel met een oppervlakte van bijna 1 hectare, waarbij de bezoeker zich waant in het hart van de equatoriale jungle.

ZooParc de Beauval is voor de dierentuinliefhebbers totaal geen onbekend park. Deze zoo is gelegen in de regio van de kastelen van de Loire en heeft een indrukwekkend dierenbestand, met onder meer ook reuzenpanda's. Maar het gekste project tot nu toe is zonder enige twijfel Dôme équatorial. In deze koepel van 38m hoog, en volledig beglaasd, kunnen bezoekers een stukje evenaar terugvinden op een oppervlakte van 1 hectare. Een tropisch woud bevindt zich onder de metalen struktuur van de koepel, met gigantische bomen, overvloedige vegetatie en grandioze vijvers.

20200208 ZooBeauval1200800 2

Net als een gigantisch terrarium is deze bioklimatologische kas ontworpen om zo getrouw mogelijk het klimaat en topografie van een tropisch woud aan de evenaar weer te geven, maar ook tegelijkertijd een energiezuinige werking te garanderen. Het ontwerp maakt het ook mogelijk om het algehele klimaatbeheer te optimaliseren dankzij een systeemanticiperende ventilatie met een groot uitwisselingsgebied, dankzij optimale zonwerende beglazing, vochtigheidsniveau-beheer, met de mogelijkheid om een ​​nevel te creëren, en met de garantie van een goede thermische isolatie.

20200208 ZooBeauval1200800 3

Uiteraard bevinden zich hier ook verschillende dieren. Midden in een groene omgeving kunnen de bezoekers 24.000 vissen, 600 ongewervelde dieren, meer dan 200 vogels, meer dan 150 amfibieën, 150 reptielen en 100 zoogdieren ontdekken. Een wandeling in het hart van deze equatoriale jungle wordt een ware ontdekkingstocht.

ZooParc de Beauval zorgde er ook voor dat de biotoop van de dieren zo dicht mogelijk bij de natuurlijke leefomstandigheden van de dieren aanleunen. Bepaalde soorten, zoals zeekoeien, profiteren nu van een nieuw verblijf, in een aanpak om hun welzijn voortdurend te verbeteren. Daarnaast is de komodo varaan zeker en vast ook 1 van de dieren om te komen ontdekken in deze koepel, net als het pygmee-nijlpaard, de harpij (uniek in Frankrijk om deze roofvogel te ontdekken), de boommiereneter, en nog vele andere dieren...

20200208 ZooBeauval1200800 1