featured_header_zoonews.jpg

Leuk nieuws in Mensapenvallei in ZOO Antwerpen

Jarige babygorilla Thandie wordt grote zus

Op 26 november 2018 schonk gorilla Mayani in de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen het leven aan een kleine gorilla, Thandie. Deze week vierde Thandie dus haar eerste verjaardag met meteen ook fantastisch gorillanieuws: tante Mambele is zwanger en verwacht haar kleintje voor de zomer 2020.

Het kleintje wordt de tweede boreling in de Mensapenvallei na de geboorte van Thandie vorig jaar. Dit is een succes voor het kweekprogramma voor deze bedreigde mensapensoort waar ZOO Antwerpen actief aan deelneemt.
In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 17 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op de biodiversiteit, en in het bijzonder de overlevingskansen van chimpansees en gorilla’s. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook te investeren in alternatieve inkomsten (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet afhankelijk zijn van de jacht voor woudvlees.

20191129 ZooA GorillaMatadiThandie1200800 2

In ZOO Antwerpen zitten momenteel vijf gorilla's: Mayani, Mambele, Thandie en Matadi zijn allemaal westelijke laaglandgorilla’s. Oudere gorilla Amahoro is een oostelijke laaglandgorilla en vervolledigt de groep in ZOO Antwerpen.
De vader van de nieuwste spruit is ook zilverrug Matadi. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog slechts 90 000 individuen in de natuur. Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom.

20191129 ZooA GorillaMatadiThandie1200800 1

Schattige Thandie is ondertussen kleuter en heeft al enkele grote mijlpalen achter de rug. Van haar eerste stapjes en tandjes, blaadje groen tot haar eerste herfstwandeling. Het was een jaar vol mooie beelden. 

Info: ZOO Antwerpen
Foto's: Jonas Verhulst