Traditionele, Chinese namen: Bao Di en Bao Mei

Op 8 augustus jongstleden schonk in Pairi Daiza de vrouwelijke reuzenpanda Hao Hao het leven aan een mannelijk jong van 160 gram. Nauwelijks enkele uren later volgde een vrouwtje van 150 gram. Bijna honderd dagen later wegen deze twee kleintjes al meer dan 5.5 kilo elk en zijn ze in blakende gezondheid.

Op een zucht van de leeftijd van honderd dagen hebben de twee reuzenpanda’s die op 8 augustus in Pairi Daiza geboren werden, hun naam gekregen. Hun voorlopige roepnamen ‘Baby Girl’ en ‘Baby Boy’ schudden de jonge diertjes dan ook met plezier van zich af, om hun officiële, Chinese naam te krijgen. Niet minder dan 73.000 fanslieten via een stemming hun voorkeur blijken uit een selectie die samengesteld werd door Zijne Excellentie Cao Zhongming, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in België, in samenspraak met de pandaverzorgers van Pairi Daiza.
Daarbij was er een duidelijke voorkeur voor het duo Bao Di (“kleine broer van Tian Bao” voor Baby Boy) en Bao Mei (“kleine zus van Tian Bao” voor Baby Girl).
Zo kiezen de fans voor een verwijzing naar de allereerste pandageboorte in België, toen Hao Hao op 2 juni 2016 in Pairi Daiza het leven schonk aan haar allereerste jong, Tian Bao. 

20191117 PairiDaizaPanda1200800 2

Tian Bao is ondertussen uitgegroeid tot een kloek mannetje van meer dan 100 kilo. Hij woont ook nog steeds in Pairi Daiza.
Bao Di en Bao Mei zijn het tweede en derde jong van het koppeltje reuzenpanda’s Xing Hui (een 10 jaar oud mannetje wiens naam ‘schitterende ster’ betekent) en Hao Hao (een 10 jaar oud vrouwtje wiensnaam ‘de zachtaardige’ betekent).

Om er voor te zorgen dat Pairi Daiza vandaag twee stevige, kerngezonde panda’s rijker is, heeft een team van experts en verzorgers de voorbije 100 dagen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 aan de zijde van de tweeling gestaan. Hun basistaak: er voor zorgen dat mama Hao Hao zich goed voelde en haar kleintjes correct voedde. Omdat panda’s van nature niet in staat zijn om twee jongen tegelijk te zogen, verbleven de baby’s afwisselend in de couveuse en bij de mama. Op die manier werden de overlevingskansen van de tweeling zo hoog mogelijk gehouden.

Het feit dat beide jongen vandaag in goede gezondheid verkeren is uitstekend nieuws voor de reuzenpanda’s, die natuurlijk het symbool bij uitstek zijn van de bescherming van bedreigde diersoorten over heel de wereld. Zo werkt de Pairi Daiza Foundation hard mee aan de redding van deze dieren. Ze steunt namelijk financieel het onderzoek van de Belgische wetenschapster Jella Wauters, verbonden aan de Universiteit Gent, die baanbrekende research voert naar de voortplanting bij de reuzenpanda.
De bevruchting en zwangerschap van deze bijzondere dieren vormen op dit moment immers de grootste hinderpalen in het conservatiewerk, aangezien er bijzonder weinig overbekend is en de vrouwtjes slechts een geringe periode per jaar loops zijn. Het project van Jella Wauters is dan ook van groot belang voor de inspanningen die wereldwijd geleverd worden om reuzenpanda’s uit de gevarenzone te halen. Dit financieel mogelijk maken is slechts een van de vele doelen die de Pairi Daiza Foundation zich stelt.  

20191117 PairiDaizaPanda1200800 1

Als de ontwikkeling van Bao Di en Bao Mei ook de komende weken nog voorspoedig verloopt, zullen de Zoölogische Directeur van Pairi Daiza alsook de Chinese panda-expert Mr. Guo Li in principe hun toelating kunnen geven om de tweeling op 14 december definitief uit de materniteit te laten en samen in het territorium van mama Hao Hao te laten. Dat zou betekenen dat de pandatweeling zichtbaar voor publiek zal zijn vanaf de winteropening, die loopt van 14 december tot 5 januari 2020.

Pairi Daiza is de enige plek in Europa waar je niet minder dan vijf reuzenpanda’s kan bewonderen.

Info en foto's: Pairi Daiza