Safaripark Beekse Bergen verwelkomt pasgeboren jachtluipaarden

Op zondag 15 september is er een tweeling jachtluipaarden ter wereld gekomen. Een jongen en een meisje. Moeder Kate en haar jongen maken het goed.

Kate is een ervaren moeder, voor vader Duma is het de eerste keer. De kleintjes zijn in de eerste periode erg kwetsbaar. Jachtluipaarden worden blind geboren en pas na enkele weken preventief geënt en ontwormd waardoor ze voorlopig samen met hun moeder achter de schermen verblijven.

20191117 BB Cheeta1200800 2

Jachtluipaarden in Safaripark Beekse Bergen
In totaal leven er nu 17 jachtluipaarden in Safaripark Beekse Bergen. 4 mannen 11 vrouwen en 2 jongen, een mannetje en een vrouwtje.
Het Safaripark is stamboekhouder van de jachtluipaard. Dit betekent dat het Europese fokprogramma (EEP) voor jachtluipaarden vanuit Beekse Bergen wordt gecoördineerd. Zo mag het Safaripark bijvoorbeeld voor alle jachtluipaarden in Europa bepalen welke bij elkaar mogen om jongen te krijgen en mogen ze advies geven over welke jachtluipaarden zouden moeten verhuizen naar andere dierentuinen. Op deze manier werken Europese dierentuinen samen aan het behoud van diersoorten.

20191117 BB Cheeta1200800 1

Jachtluipaard in het wild
Volgens de Red List van IUCN (een lijst met alle diersoorten en hun bijbehorende bedreigingsstatus) is de jachtluipaard een kwetsbare diersoort.
Hij wordt bedreigd door het verdwijnen van zijn leefgebied en door jacht. Er wordt gejaagd op jachtluipaarden voor hun vacht en handel in deze dieren.
Daarnaast vormen andere grote roofdieren een bedreiging voor jonge jachtluipaarden.