featured_header_zoonews.jpg

Rothschildgiraf geboren in Bellewaerde

Belangrijk voor kweekprogramma EEP

Op maandagavond 15 juli om 21.55 uur werd er in Bellewaerde een Rothschildgiraf geboren. De bevalling is goed verlopen en het jong stelt het goed. De geboorte is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waaraan Bellewaerde actief deelneemt. 

Unieke geboorte
Na een zwangerschap van ongeveer 14 maanden, werd het kalf van Rothschildgiraffen Simone en Kito op maandag 15 juli geboren. De bevalling is zeer vlot en op natuurlijke wijze verlopen. 
Giraf Simone likte meteen haar kalfje schoon en volgde het op de voet, maar van zodra het jonge dier de mama benaderde om te drinken, is de situatie gekanteld. Simone reageerde vijandig tegen haar jong, waardoor de dierenverzorgers de eerste melk hebben gegeven. Hierdoor hebben de verzorgers kunnen vaststellen dat de babygiraf een meisje is, 1m72 groot is en ongeveer 60kg weegt.
De babygiraf zal binnenkort, als het weer en de omstandigheden het toelaten, de Savanne ontdekken en zichtbaar zijn voor de bezoekers.

20190718 BellewaerdeGiraf1200800 1

Internationaal kweekprogramma
De komst van de babygiraf is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waaraan Bellewaerde actief deelneemt, in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria).
Wereldwijd leven er nog slechts 1.399 Rothschildgiraffen in het wild en 590 in dierentuinen wereldwijd.

20190718 BellewaerdeGiraf1200800 2

Bellewaerde als dierentuin
Bellewaerde is sinds 2009 een officieel erkende dierentuin. Als lid van EAZA (European Association for Zoos and Aquaria), neemt het park ook deel aan kweekprogramma’s (EEP) om de populatie van verschillende diersoorten zoals de Amoerluipaard, Europese Bizon en Rothschildgiraf in stand te houden.