featured_header_zoonews2.jpg

Zeeleeuwenpups geboren in Artis

Onervaren moeder accepteert jong ditmaal wel

De Amsterdamse dierentuin, ARTIS, mocht deze maand wel twee geboortes van Californische Zeeleeuwen aankondigen. Eentje was zelfs een bijzondere, omdat het vorig jaar niet goed lukte bij de toen nog onervaren moeder... Gelukkig gaat het dit jaar vanaf het eerste moment goed tussen moeder en pup.

Het is geen toeval dat de geboorte bijna exact een jaar na de geboorte van de pups uit 2018 plaatsvindt; zeeleeuwen werpen hun jongen altijd in dezelfde periode, van mei tot juli. 
Op 17 juni is dan een tweede Californische zeeleeuw geboren. Het jong kwam met de flippers eerst ter wereld en als laatste werd de kop van de pup pas zichtbaar. 
De zeeleeuwenpup zal een crèche vormen met het jong dat een aantal dagen geleden geboren is en de pups die inmiddels een jaar oud zijn. Als zeeleeuwenmoeders op zoek gaan naar eten, laten ze hun jongen bij elkaar achter. In de crèche leren ze van elkaar en van de wat oudere pups.

20190622 Artis zeeleeuw1200800 2

Het was dus even afwachten hoe de moeder op het jong zou reageren. Toen ze vorig jaar haar eerste pup kreeg, was ze nog onervaren en gaf ze het maar weinig aandacht. De pup werd vervolgens gezoogd door een andere zeeleeuw uit de harem, die zelf ook een pup kreeg. Gelukkig ging het deze keer vanaf het eerste moment goed. De moeder is waaks en het jong is levendig. Zeeleeuwen geven melk met een heel hoog vetpercentage. Na ongeveer tien maanden gaan de pups van moedermelk over op vis en na een jaar zijn jonge zeeleeuwen zelfstandig. Tot die tijd eisen de nieuwe pups alle aandacht en melk van de moeder op. Na een draagtijd van 11 tot 12 maanden werpt het vrouwtje meestal één jong. Meerlingen komen voor, maar zijn zeldzaam.

Beide jongen brengen de eerste dagen voornamelijk bij de moeder door. Daarna zullen ze al snel naar buiten gaan en geïntroduceerd worden bij de andere dieren in de groep. In zo'n groep ontwikkelen de dieren hun sociale gedrag en gaan ze verschillende geluiden voortbrengen. Zeeleeuwenpups kunnen niet meteen na de geboorte zwemmen. Ook dit leren ze van de oudere dieren uit de harem. In ARTIS leven naast de pups nog 7 andere Californische zeeleeuwen: vier volwassen zeeleeuwen (een man en drie vrouwtjes) en drie jonge zeeleeuwen. De drie jonge dieren die vorig jaar zijn geboren, groeien goed en zijn regelmatig in het water te vinden. Zeeleeuwen kunnen zich zowel in het water als op het land uitstekend voortbewegen. Met hun kleine uitwendige, gestroomlijnde oren, die onder water afgesloten worden, kunnen ze ook onderwater uitstekend horen. Zeeleeuwen kunnen wel vijftien tot twintig minuten hun adem inhouden. 

20190622 Artis zeeleeuw1200800 1

De Californische zeeleeuw staat bekend als leergierig, intelligent en speels. Ze brengen het grootste gedeelte van de dag door in het water, op zoek naar voedsel maar ook om te spelen. Om het natuurlijke gedrag te stimuleren en de dieren actief en gezond te houden, krijgen de dieren in ARTIS verschillende vormen van gedragsverrijking aangeboden. De 'wand' van luchtbellen in het zeeleeuwenbassin die op wisselende momenten aangaat, is hier een voorbeeld van.
Ook de dagelijkse training van de zeeleeuwen is een vorm van gedragsverrijking. Dit is in eerste instantie bedoeld om de dieren te trainen zodat de dierenarts ze makkelijk kan benaderen als dat nodig is. Hiernaast zorgt de training er ook voor dat de dieren worden uitgedaagd en aangesproken op hun intelligentie.

Foto ARTIS, Ronald van Weeren.