featured_header_zoonews2.jpg

Geboorte Caribische zeekoe in Burgers' Zoo

Spannende periode nog

Het Nederlandse dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo was blij verrast om in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 maart een op het oog kerngezonde Caribische zeekoe te verwelkomen...

Wekenlang wist het 5,5-jarige drachtige Caribische zeekoevrouwtje de dierverzorgers en biologen van het Arnhemse dierenpark in spanning te houden, maar in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 maart 2019 was het eindelijk zover: in de Mangrove werd een zeekoe geboren. Het jonge dier is waarschijnlijk een mannetje. Het is echter het eerste jong van een nog relatief jong vrouwtje, dus de komende periode is nog wel even spannend voor de dierverzorgers en biologen. Koninklijke Burgers’ Zoo is het enige dierenpark in Nederland waar zeekoeien leven. 

20190319 BurgersZoo Zeekoe1200 1

Een lange tijd in onzekerheid verkeren
Caribische zeekoeien kennen een draagtijd tussen de 12 en 14 maanden. Het drachtige vrouwtje vertoonde al enkele weken een duidelijke zwelling rond haar vulva en ook de tepels waren zichtbaar opgezwollen. Het maken van een echo bij een zoogdier dat honderden kilo’s weegt en in het water leeft, is praktisch gezien echter niet eenvoudig en bovendien was het niet wenselijk om het dier onnodig stress te bezorgen. Dierverzorgers en biologen hebben dus wekenlang moeten afwachten en het dier nauwlettend in het oog gehouden. 

20190319 BurgersZoo Zeekoe1200 4

Nog even spannend
Op dinsdag 19 maart om 7.30 uur ontdekten dierverzorgers het zeekoejong. Het jong is waarschijnlijk een mannetje. Zeekoemannetjes hebben geen uitwendige geslachtsorganen. Het geslacht van een zeekoe kan alleen worden onderscheiden door de ligging van de genitale opening ten opzichte van de anus. Bij vrouwtjes ligt deze dichter bij de anus en bij mannetjes meer midden op de buik richting de navelstreng. Op het oog ziet alles er goed uit, maar het gaat om het eerste jong van een nog relatief jong vrouwtje, dus de komende periode is nog wel even spannend voor de dierverzorgers en biologen.

20190319 BurgersZoo Zeekoe1200 3

Normaal gedrag bij het zogen
Een kalf drinkt van één van de twee tepels die in de oksel liggen achter de flippers. Normaal gesproken drijft de moeder horizontaal en zwemt het kalf in de richting van de tepel. De enige assistentie die een moeder geeft, is dat ze haar flipper aan de kant houdt. Het kalf drinkt ongeveer tot het twee jaar oud is, maar al vanaf één à twee weken probeert het jong vast voedsel te eten. Normaal eet een jonge zeekoe vanaf ongeveer veertig dagen vast voedsel.

20190319 BurgersZoo Zeekoe1200 2

Info en foto's: Burgers' Zoo