featured_header_zoonews.jpg

Blijde olifantengeboorte in Pairi Daiza

Olifantenbaby is een meisje

Op dinsdag 26 februari, omstreeks 18u45, is in Pairi Daiza de Aziatische olifant Aye Chan May bevallen van een kalfje, een vrouwtje. Het kalf verkeert net als haar moeder in goede gezondheid en wordt met veel liefde omringd door ‘May’en haar team van verzorgers.

Het is al de derde keer dat in Pairi Daiza een olifantenkalf gezond en wel ter wereld komt. Ook voor de 23-jarige Aye Chan May zelf is dit het derde kalfje. In 2009 beviel ze in haartoenmalige verblijf in de zoo van Keulen van een zoontje Khing Yadanar Min. De intussen negenjarige stier verblijft tegenwoordig gezond en wel in de Zoo van Heidelberg.
Haar tweede kalf had minder geluk. In 2016 overleed het hier in Pairi Daiza vlak na de geboorte aan een misvorming, wat uiteraard voor heel wat emotie zorgde bij zowel May als haar verzorgers. Dat deze keer alles wel voorspoedig verliep, was een hele opluchting voor het ganse Pairi Daiza team.

20190301 PD Olifantje1

Vader van het pasgeboren kalfje is de 18-jarige stier Po Chin, die sinds 2010 in Pairi Daiza verblijft. In Pairi Daiza heeft hij met Ta Wan al een zoontje van anderhalf jaar oud rondlopen – moeder van Ta Wan is de matriarch Khaing Hnin Hnin.

Tim Bouts, hoofddierenarts en zoölogisch directeur van Pairi Daiza, is alvast blij: "De manier waaropde bevalling verlopen is, was zeer bijzonder. Onze teams zijn om half zeven ’s avonds aangekomen in het olifantenverblijf, waar May de eerste tekenen van een nakende bevalling begon te vertonen. De vruchtzak was al goed zichtbaar en een paar minuten later is het kalfje ter wereld gekomen. Het is dus ongelooflijk snel gegaan. Het meisje is kerngezond, dat zagen we ogenblikkelijk. Het zit goed. Een fantastisch gevoel vooriedereen die met onze olifanten begaan is."

Ook Rob Conachie, hoofd olifanten bij Pairi Daiza, is gelukkig: "Dit is een van de snelste geboortes die ik ooit meegemaakt heb. May heeft het fantastisch gedaan en ze doet het heel goed met haar pasgeboren kalfje. Ze is kalm en teder, en respecteert ook de aanwezigheid van haar verzorgers. Sowieso is zij van nature een heel kalme olifant. Alles loopt eigenlijk op wieltjes. Dit is een erg belangrijke stap voorwaarts in onze strijd om het behoud van deze wonderbaarlijke dieren."

20190301 PD Olifantje2

Derde succesvolle olifantengeboorte in Pairi Daiza
Voor Pairi Daiza is deze blijde gebeurtenis al de derde succesvolle olifantengeboorte, na die van Ta Wan in september 2017 en die van Nang Faa in mei 2015. 2019 kan trouwens nog een dubbel feestjaar worden want ook de 15-jarige Aziatische olifant Farina loopt intussen hoogzwanger rond.

Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation ontvangen al jaren olifanten uit verschillende dierentuinen. Meer dan 7 hectare van het park (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) wordt aan de dikhuiden gewijd. De groep olifanten telt dus vanaf vandaag 21 leden, waarvan 19 Aziatische en 2 Afrikaanse. Pairi Daiza huisvest op die manier de grootste olifantenkweekgroep van Europa en is bijzonder verheugd daar een nieuw kalfje aan te mogen toevoegen.

20190301 PD Olifantje3

Bedreigd in het wild
De IUCN Redlist stelt dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met minsten 50% is verminderd in de laatste drie generaties. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nogmaar 50.000 in het wild te vinden zijn. De hoofdredenen van de uitroeiing van de Aziatische olifanten zijn dan ook stroperij en het verdwijnen van hun natuurlijk habitat.
Pairi Daiza en haar olifantenfamilie doen actief mee aan het Europees kweekprogramma (EEP) onder coordinatie van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).
Met de steun van alle betrokken organisaties hoopt Pairi Daiza dan ook haar droom te kunnen waarmaken die er in bestaat om Aziatische olifanten vanuit gevangenschap te herintroduceren in hun natuurlijke leefomgeving: de wouden van Zuid-Oost Azië. De nu anderhalf jaar oude stier Ta Wan wordt op middellange termijn de eerste olifant van Pairi Daiza die naar Zuid-Oost Azië reist. Aangezien koeien van nature de kudde niet verlaten, zal het kersverse kalfje van May evenwel niet aan dit project deelnemen.

Foto's en info: Pairi Daiza