featured_header_zoonews.jpg

Jaguarwelp in BestZOO voor het eerst naar buiten

Nog geen naam

Op 9 december 2018 beviel in het Nederlandse BestZOO de zwarte jaguar Maya van een jong zwart jaguarwelpje. Met het mooie weer mocht het jonge dier afgelopen weekend zijn eerste stappen in het buitenverblijf gaan zetten.

20190214 ZooBestJaguar180Bij een pasgeboren jaguar duurt het eventjes alvorens de ogen open gaan. Pas na ongeveer twee weken gingen zijn ogen open; de ogen van een jonge jaguar zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leert hij focussen en komen de tinten van een volwassen jaguar erin.

De jonge jaguar bleef bijna tien weken binnen, waar hij vooral sliep. De eerste drie maanden drinkt de welp alleen maar bij de moeder. Pas daarna zal de jonge jaguar van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees. Toch kan de welp met zijn ruwe tong nu al kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen.

De kleur van de vacht bij een jaguar vertelt niets over het geslacht van de welp: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen.
Binnenkort zal worden bekeken of het een mannetje of een vrouwtje is Daarna zal een naam gekozen worden.

Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer 100 dagen. Het vrouwtje brengt de welp alleen groot. De moeder verdedigt haar welp zeer fel tegen iedere indringer, inclusief de vader.
Na een jaar is een jonge jaguar volledig zelfstandig.

20190214 ZooBestJaguar1200900

Dankzij het mooie weer konden de bezoekers van BestZOO afgelopen weekend reeds getuige zijn van de ontdekkingstocht van het jonge dier. De jaguarwelp zal vanaf nu bij mooi weer een paar keer per dag een uurtje buiten vertoeven.

Foto's: BestZOO