featured_header_zoonews.jpg

700 reptielen gered door Pairi Daiza Foundation

Bewustmaking problematiek in Mersus Emergo

Pairi Daiza Foundation redde in 2019 wel meer dan 700 reptielen van de dood. Het betreft reptielen, zoals schildpadden, slangen, hagedissen,... die door hun eigenaars achtergelaten werden of in beslag genomen werden door de douane of de politie.

Mersus Emergo, de gigantische replica van een walvisvaarder, is de plek waar het opvangcentrum van de Pairi Daiza Foundation ondergebracht is.

20200112 PairiDaiza1200800 1

Afgelopen jaar moest de Pairi Daiza Foundation maar liefst 723 reptielen opvangen, en zo dus redden van een zekere dood. Dat is bijna dubbel zo veel in vergelijking met 2018. In de maand juli alleen al werden 158 reptielen in Pairi Daiza ondergebracht.

Meer dan 80% van alle opgevangen reptielen waren geelwang- of roodwangschildpadden. Deze kleine dieren zijn vrij verkrijgbaar in dierenwinkels. Helaas worden ze vaker wel dan niet door hun eigenaars in de natuur gedropt van zodra ze een zekere grootte bereiken. Daar komen ze ofwel op tragische wijze aan hun einde, ofwel richten ze verwoestende schade aan in de plaatselijke ecosystemen, zoals vijvers.
Enkel sensibilisering kan soelaas bieden, iets wat de Pairi Daiza Foundation tracht te doen door een deel van de opgevangen reptielen in het reptielenverblijf van Pairi Daiza aan het publiek tentoon te stellen. Het publiek kan er de verhalen achter enkele van deze opgevangen dieren lezen en zo stilstaan bij deze problematiek.

20200112 PairiDaiza1200800 2

Daarnaast werkt het opvangcentrum van de Pairi Daiza Foundation nauw samen met politie- endouanediensten, die regelmatig reptielen in beslag nemen in het kader van gerechtelijke acties.
Ook deze dieren kunnen terecht in de veilige verblijven van het reptielengebouw van Pairi Daiza, waar ze tot het einde van hun dagen de allerbest mogelijke verzorging krijgen van een team van toegewijde reptielenkenners.

Info en foto's: Pairi Daiza