featured_header_zoonews.jpg

Giraf van Bellewaerde Park plots overleden

Giraf Zuri van Bellewaerde Park plots overleden

Bellewaerde Park meldt het overlijden van Zuri, de mannelijke giraf. Zuri stierf op kerstdag, één dag na zijn vierde verjaardag. De dood van het jonge dier kwam zeer onverwacht en is een harde noot voor de dierenverzorgers.

Zuri is een Rotschild giraf en werd geboren op 24 december 2005 in Ouwehands Dierenpark in Nederland. Hij kwam in april 2007 naar Bellewaerde Park en vertrok in het voorjaar van 2008 kort op vakantie omdat een nieuwe zone voor de giraffen werd aangelegd. Op 3 juli 2008 werd de Savanne officieel geopend: het nieuwe verblijf voor Zuri, soortgenoten Simone en Gonda en 5 zebra’s.


Kerstdag in mineur

Zuri was een geliefd, maar zeer schuchter dier. Op 24 december feliciteerden de dierenverzorgers hem nog met zijn vierde verjaardag.

Op Kerstdag was het park gesloten, maar waren de dierenverzorgers trouw op post. ’s Morgens at Zuri nog goed en zag er gezond uit. Rond 10u mocht hij naar buiten terwijl verzorger Christelle startte met de schoonmaak van de giraffenstallen. Ze vertelt dat Zuri nog een keer kwam kijken door het raam. Dat deed hij wel vaker en was niet ongewoon. Niets wees dus op een dergelijke, fatale afloop.

Een halfuurtje later kwam verzorger Guy voorbij de savanne en zag een giraf op de grond liggen. Een giraf gaat normaal nooit liggen. Daarom werd onmiddellijk alarm geslagen en snelden de verzorgers naar de giraf. Al gauw bleek dat het dier pas gestorven was. Het werd een kerstdag in mineur in Bellewaerde Park.


Autopsie

De veearts van Bellewaerde Park kwam onmiddellijk ter plaatse en deed de eerste testen. Later werd het lichaam van Zuri overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van Merelbeke.

Vandaag is het onderzoek naar de doodsoorzaak afgerond en weten we dat een hersenbloeding Zuri fataal is geworden. De bloeding is waarschijnlijk veroorzaakt door een kankergezwel in de rechterhersenhelft.

Sterftecurves bij giraffen leren ons dat er wel vaker dieren sterven op zeer jonge leeftijd, en dat ze maximaal 25 jaar worden.

Het lichaam van Zuri wordt nu geschonken aan VABI (Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut) in het kader van de opleiding van de studenten ‘Dierenzorg’. 

Bij de verzorgers en medewerkers van Bellewaerde Park is het overlijden van Zuri hard aangekomen. Het park gaat nu op zoek naar een nieuw mannelijk dier, in het kader van het EEP kweekprogramma bij Rotschild giraffen.


Zwanger ?

In het voorjaar van 2008 zagen de verzorgers dat Zuri en Simone pogingen ondernomen om te paren, maar tot op vandaag weten we nog steeds niet of dit een vruchtbare poging is geworden. Eerder onderzoek van de mest resulteerde weliswaar in een positieve test, maar de progesteronwaarden lagen toch een stuk lager dan verwacht. Daarom wordt momenteel een tweede test uitgevoerd om 100% zekerheid te hebben.

Voor dit onderzoek moet er gedurende anderhalve maand meststalen genomen worden om de hormonale cyclus van Simone te kunnen bepalen. Vervolgens wordt dit naar Engeland gestuurd, want enkel daar wordt dit soort onderzoek uitgevoerd.

Eind januari zal het resultaat van deze test bekend zijn en dan weten we of er toch nog een stukje van Zuri verder zal leven. Als Simone zwanger is, dan is de geboorte voor de lente, waarschijnlijk in april. Wordt vervolgd...