featured_header_zoonews.jpg

Drama in Olmense Zoo

Pasgeboren jachtluipaarden overleden

Op vrijdag 28 september 2018 kondigde de Olmense Zoo met veel trots de geboorte aan van 4 jachtluipaarden. De 4 welpjes overleden helaas kortelings aan een natuurlijke dood...

20181024 OlmenseZoo180Vreugde en verdriet kunnen helaas vaak dicht bij elkaar liggen. Eind september was iedereen enorm verheugd dat jachtluipaard Lisa bevallen was van 4 mooie welpen. Die eerste dagen zijn altijd spannend maar moeder en haar jongen deden het heel goed. Maar helaas is de natuur onverbiddelijk. Als dierenpark kun je dan kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan, zo ook de Olmense Zoo.

Het eerste jong dat problemen kreeg, was er eentje waarbij de moeder aan het naveltje bleef likken. Katachtigen hebben een rasptong en dat is zeer handig om vlees van beenderen te likken, maar niet om tere babyvelletjes mee schoon te maken. We brachten het kleintje met spoed naar de dierenarts, want de buikwand was reeds geperforeerd. Een spoedoperatie heeft ervoor gezorgd dat het jong nog enkele dagen geleefd heeft, maar de opgedane infectie was helaas te zwaar.

De andere drie jongen leken het goed te doen tot duidelijk werd dat ze te veel rondkropen, hoogstwaarschijnlijk omdat ze te weinig melk kregen. De jongen gaan dan op zoek naar voedsel, maar koelen sterk af omdat ze normaal op een bolletje bij elkaar horen te liggen. Op dat moment besloot Olmense Zoo in te grijpen: ze stelden echter een groot probleem vast. Mama Lisa maakte inderdaad té weinig melk aan: de jongen waren té mager en té koud om levensvatbaar te zijn bij de moeder. Een spoedpoging om de jongen op te warmen en bij te voederen mocht verder voor de overgebleven welpen niet baten. Ze stierven kort daarna.

De ontgoocheling bij de Olmense Zoo is uiteraard bijzonder groot. De vorige geboorte van een jachtluipaard was reeds 13 jaar geleden.
Sinds kort volgt het dierenpark een nieuw beleid, in opdracht van de overheid, dat zegt dat je de natuur zoveel mogelijk zijn gang moet laten gaan. "Daar staan we 100% achter, want als je een natuurliefhebber wil zijn, dan moet je zowel de mooie als vreselijke kanten respecteren. Zo is het gebeurd dat we niet tussenkwamen in de dagelijkse zorg van de welpen waardoor de moeder volop haar instinct gebruikte. Daarom was het pas veel later merkbaar dat het niet goed ging met de jongen en beslisten de wetten van de natuur dat ook onze menselijke hulp niet meer kon helpen.", aldus de Olmense Zoo in een mededeling.

20181024 OlmenseZoo1200800

Het eerste nestje geeft vaak problemen. De stress die erbij komt kijken leidt vaker tot een grotere kans op het overlijden van de eerste jongen.
Het Kempense dierenpark hoopt wel dat deze ervaring moeder Lisa helpt bij een volgend nestje. Als de volgende jongen overleven én bij hun moeder kunnen blijven, dan hebben deze dieren meer kans om succesvol zelf hun jongen groot te brengen. En steeds sterkere jachtluipaarden? Dat is precies waar de natuur naar op zoek is...

Bron: De Olmense Zoo