featured_header_zoonews2.jpg

Mini-driekielstraalschildpad geboren in WILDLANDS

Zeldzame geboorte in Emmen

In WILDLANDS werd gisteren in de Vlindertempel een mini-driekielstraalschildpad in het verblijf ontdekt. WILDLANDS is het enige park in Nederland waar je deze diersoort kunt bewonderen.

20180810 Wildlands driekielstraalschildpad180De ontdekking is een hele verrassing, want het was niet bekend dat er eieren gelegd waren. Misschien worden er in de komende dagen nog meer kleintjes gevonden, want vrouwtjesschildpadden zijn bijzonder goed in het verstoppen van de eieren onder de grond. 

De driekielstraalschildpad komt voor in Bangladesh, India, Nepal en Pakistan en is een ernstig bedreigde diersoort. Niet alleen door verlies van leefgebied maar ook doordat in India en China de eieren en de schildpadden veel gegeten worden.
De ouders van het kleine schildpadje zijn een paar jaar geleden in Hong Kong in beslag genomen omdat ze bestemd waren voor de voedselmarkt. De schildpadden konden niet terug naar India en via een fokprogramma is er een plek voor ze gevonden in WILDLANDS.
De geboorte van het kleine schildpadje is een mooie bijdrage aan het behoud van deze diersoort. 

Het mini-schildpadje is nog maar vier centimeter. Omdat het zo klein is, is het schildpadje een lekker hapje voor de krokodillen die in hetzelfde gebied leven.
Het schildpadje zal de komende maanden daarom in een verblijf achter de schermen doorbrengen.
Tot die tijd blijven de ouders wel in het verblijf in de Vlindertempel en zijn dus gewoon zichtbaar voor bezoekers.

20180810 Wildlands driekielstraalschildpadV1200800

Foto's: Wildlands