featured_header_zoonews2.jpg

Okapi-baby voor Beekse Bergen

Voor het eerst een okapi geboren

Eind juli viel er heel bijzonder nieuws te rapen in Beekse Bergen: voor het eerst in de geschiedenis van het safaripark werd een okapi geboren. De geboorte van deze okapi is ontzettend bijzonder, want okapi's komen zowel in de natuur als in dierenparken in Europa weinig voor.    

I20180809 BeekseBergen okapi180n Beekse Bergen is moeder Abeni bevallen van een jong na een draagtijd van 15 maanden. Het was de allereerste keer in de geschiedenis van Beekse Bergen dat een okapi geboren werd. Beiden maken ze het goed.
De kleine okapi is een vrouwtje en de dierverzorgers hebben haar Zaïre genoemd. 

De pasgeboren okapi zal voorlopig nog in de kraamstal van Beekse Bergen blijven. Moeder Abeni heeft er een nest voor haar jong gemaakt. Het zal nog even duren voordat Zaïre haar nest zal verlaten en zelfstandig naar buiten zal gaan. 

Bezoekers van Beekse Bergen kunnen via een beeldscherm in het binnenverblijf wel alvast een kijkje nemen in de kraamstal, en zo de pasgeboren okapi op afstand alvast bewonderen.

Okapi's komen in de natuur alleen voor in het oerwoud van het noorden van Congo. De dieren worden bedreigd in hun voortbestaan door het verdwijnen van leefgebied en stroperij.
Stichting Wildlife steunt het Okapi Conservation Project al vele jaren.
Ook in dierenparken zijn okapi's zeldzame bewoners. Er verblijven nu slechts 72 okapi's in dierenparken in heel Europa.

20180809 BeekseBergen okapiV1200800

Okapi's worden ook wel bosgiraffes genoemd. Net als giraffen hebben okapi's een lange nek en staan ze hoog op hun poten. Toch zijn er ook verschillen. Op de poten en achterwerk hebben okapi's, net als een zebra's, witte strepen. Deze zijn bij ieder dier uniek en kun je vergelijken met een vingerafdruk.