featured_header_zoonews2.jpg

Olifantenbaby's succes in Planckendael

Suki en Tun Kai wagen eerste stapjes

Op zeer korte tijd mocht Planckendael twee baby's verwelkomen bij de Aziatische olifanten: het Kerstenolifantje Suki (25/12/2017) en Tun Kai (13/01/2018), dochter van Kai-Mook.

20180315 PlanckendaelOlifant180Begin maart nam de olifantenfamilie in Planckendael voor het eerst haar twee piepjonge baby’s mee naar buiten: beide kleintjes, Suki en Tun Kai, namen deze eerste stapjes omringd door de ganse familie. Beschermende mama Kai-Mook en hippiemama May Tagu verkenden samen met hun twee dochters Tun Kai en Suki het grote buitenperk. Begeleid door de hele olifantenfamilie trokken de kleintjes nieuwsgierig, wat onervaren en nog een beetje onhandig het grote perk op om een frisse slurf te halen. Een prachtig moment! 

De olifantjes zijn een mooi voorbeeld van natuurbehoud door educatie en ontspanning. Planckendael werkt immers actief mee aan het kweekprogramma voor de Aziatische olifant in India waarvan Kai-Mook, publiekslieveling in heel België, de trotse ambassadeur is. Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunt KMDA het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond: de mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.

20180315 PlanckendaelOlifant VIEW1200900

De vader van de pasgeboren baby is stier Chang. Hij verhuisde intussen naar ZOO Kopenhagen. Naast Kai-Mook en May Tagu is ook nog Phyo Phyo, de mama van Kai-Mook en May Tagu, zwanger. De geboorte wordt binnenkort verwacht... Het wordt dus een echte olifantenkribbe in Planckendael met maar liefst drie baby’tjes. 
   

Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst