featured_header_zoonews2.jpg

Nieuw bonobo-verblijf in Planckendael

ZOO Planckendael meer dan 30 jaar bonobo-autoriteit

De bonobo’s in ZOO Planckendael hebben een nieuw verblijf, dat vijfmaal zo groot is als het voorgaande. Als internationale stamboekhouder van deze bedreigde mensapen en Europees coördinator van hun kweekprogramma vervult ZOO Planckendael een belangrijke rol.

De bonobo-populatie in Planckendael vertoeven sinds kort in een nieuw paradijs, waarbij ook meer ruimte is voorzien voor verrassende ontmoetingen tussen de bezoekers en deze mensapen. Zo kunnen bezoekers hen zien spelen, vlooien, klimmen, ruziën en het weer bijleggen van heel dichtbij.
De dertien bonobo’s kiezen of ze bij elkaar zitten in groep of ze zich even afzonderen, precies zoals in de natuur. 

20190810 PlanckendaelBonobo1200800 2

Internationaal stamboekhouder
ZOO Planckendael is internationale stamboekhouder van deze bedreigde mensapen en Europees coördinator van hun kweekprogramma en bepaalt dus over de hele dierentuinwereld welke bonobo er met welke bonobo jongen mag krijgen. In ZOO Planckendael werden al meer dan 15 baby’s geboren. De geboorte van bonobo Riddle in de jaren negentig was baanbrekend. Voor het eerst beviel bonobo Hermien er in de groep, in plaats van afgezonderd.
Linda Van Elsacker, zoölogisch directeur: "In de jaren ’90 was er nagenoeg niets bekend over bonobo’s. ZOO Planckendael is voor de soort wat Jane Goodall is voor chimpansees."

Variatie troef
De bonobo’s krijgen met dit nieuwe verblijf veel meer binnenruimte. Ze kunnen kiezen tussen 7 verschillende locaties, gecombineerd met het eiland buiten. Zoeken ze elkaar op of willen ze me-time in de speciale privé-gedeeltes? Er is ruimte voor verrijking en observatie, voor bezoekers en wetenschappers. De apen worden ook gestimuleerd om werktuigen te gebruiken. Ze kunnen naar hartenlust met stokken of andere attributen peuteren in termietenheuvels en boomstronken.
Matthias Papies, curator zoogdieren ZOO Planckendael: "Met dit gebouw en deze grotere groep dieren kunnen we onze expertise als bonobo-autoriteit nog uitbreiden. Hun interacties en gedragingen zullen nog meer onder de loep genomen kunnen worden. De dieren krijgen nu nog meer mogelijkheden om banden te smeden en te versterken of om individuen die hen minder liggen, te mijden. Wat we hier leren, is niet alleen nuttig voor hun welzijn en het kweekprogramma dat wij coördineren, maar ook om onze eigen soort, de mens, beter te leren kennen. Bonobo’s zijn de nauwste, nog levende verwanten van onze gemeenschappelijke voorouders."

20190810 PlanckendaelBonobo1200800 1

Boeiend pad
De bezoekers kruipen in de huid van de avontuurlijke wetenschapper en bestuderen de bonobo’s in hun habitat. Hoe gedragen ze zich? Hoe gaan ze met elkaar om? De basis is een onderzoekskamp midden in het woud. Bevoorradingen gebeuren in het Afrikadorp. De bezoekers beleven een avontuur vol leer- en speelgelegenheid. Bedreigde dieren vertellen een belangrijk verhaal.
Linda Van Elsacker, zoölogisch directeur ZOO Planckendael: "Het verhaal begint in het Congolese Kinshasa. Je begint aan een tocht, dieper het woud in. Op naar het onderzoekskamp met hutten waar je voelt hoe er ter plaatse geleefd wordt. De keuken met voedselvoorraden, de douche oftewel gieter, zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, hangmatten, lantaarns, veel kisten, tonnen en jerrycans: ze ademen het kampleven uit. Dan weer dieper het woud in, om uit te komen in het dorp waar het verzamelde onderzoeksmateriaal verder bestudeerd wordt!"

Vrouwen aan de macht
Bij deze elegante mensapensoort zwaaien de vrouwen de plak. Ze spannen samen om de mannen te kunnen domineren. Ze hebben ook een prachtige manier om zich na gevechten te verzoenen of om spanningen uit de groep te halen: seks! Alle groepsleden doen eraan, vaak en op allerlei manieren. Bonobo’s vlooien ook veel. Niet om beestjes te verwijderen (want die hebben ze niet), maar om hun sociale banden te versterken.

20190810 PlanckendaelBonobo1200800 3

Foto's: Zoo Planckendael - Jonas Verhulst