featured_header_zoonews2.jpg

Bioparc de Doué-la-Fontaine verwelkomt zwarte neushoorn

Vervanging voor overleden neushoorn

Djaoul, een jonge zwarte neushoornmannetje, arriveerde op woensdag 22 mei in het Bioparc de Doué-la-Fontaine, na een lange rit vanuit de dierentuin Dvur Králové in de Tsjechische Republiek.

De komst van deze jonge man is heel goed nieuws voor de Bioparc, die nu kan rekenen op de aanwezigheid van Djaoul om een nieuw kweekpaar te vormen, na de dood van Kata-Kata in september vorig jaar.
De Europese coördinator van deze neushoornsoort heeft Bioparc Djaoul toevertrouwd. Hij werd geboren in de dierentuin van Dvur Králové op 26 januari 2015. Hij heeft nu reeds een gewicht van 1,3 ton vertoont.

20190625 Bioparc1200800 1

Zijn overdracht verliep voorspoedig. Djaoul bleef kalm gedurende de ganse reis en werd verwelkomd door het ganse team van het park. Twee dagen rust in zijn verblijf lieten hem toe om te herstellen van de reis en vertrouwd te geraken aan zijn nieuwe dierenverzorgers en zijn nieuwe omgeving.Ondertussen heeft hij ook al het buitenperk grondig verkend. Ook heeft hij reeds Tisa ontmoet via visueel contact. Het fysieke contact zal echter pas over enkele maanden plaatsvinden, om de dieren de nodige tijd te geven aan he wennen aan elkaar en aan de verzorgers. 

De zwarte neushoorn is sinds 1996 "kritisch bedreigd", volgens de Lijst van bedreigde diersoorten van World Conservation Union (IUCN). Een telling wijst op slechts 5000 van deze dieren in het wild, in 2018.
Bioparc ondersteunt de Keniaanse "Big Life" Association, die de laatste 8 wilde neushoorns in de Chyulu Hills beschermt. De Chyulu Hills, geclassificeerd als Nationaal Park (Chyulu Hills) zijn dicht bebost. De 8 neushoorns zijn er allemaal geïdentificeerd en gecontroleerd, dankzij een permanente en speciale bewakingseenheid.

Naast het bewaken van neushoorns, streeft Big Life ernaar om de infrastructuur in de neushoornzone te verbeteren en te onderhouden, met als doel de status van Intensieve Beschermingszone (IPZ) te bereiken. 

20190625 Bioparc1200800 2

Info en foto’s: Bioparc