featured_header_zoonews.jpg

Nieuwe koala’s voor Pairi Daiza

Opnieuw 3 koala's

Pairi Daiza verwelkomt twee nieuwe koala’s. Beide dieren zijn veilig en wel aangekomen in hun nieuwe verblijf en zijn vanaf 6 april zichtbaar voor het publiek wanneer het park haar poorten opent voor het nieuwe seizoen.

In het begin van deze maand arriveerden twee nieuwe koala's vanuit Sydney. Vandaag loopt de quarantaineperiode voor hen af. De twee nieuwe bewoners noemen Lulu en Buddy. Ze zullen in Pairi Daiza samenhokken met hun soortgenoot Coco, die al aanwezig was. Zo zijn er in 2019 opnieuw drie koala’s te zien. Vorig jaar had het park ook drie koala's: Coco, Zelda en Carina. Helaas stierven 2 koala's afgelopen zomer. Vrouwtje Zelda bezweek aan een zwaar geval van buikgriep. Het koala-retrovirus werd dan weer haar soortgenote Carina fataal…

20190321 PairiDaizaKoala1200 1

Op 1 maart jongstleden mocht Tim Bouts - zoölogisch directeur van Pairi Daiza - het tarmac van Brussels Airport op om Lulu (een vrouwtje geboren op 1 december 2016) en Buddy (een mannetje geboren op 1maart 2017) te verwelkomen. Beide dieren kwamen met een vlucht van Emirates over vanuit het Australian Reptile Park in Sydney en werden begeleid door hun Australische verzorgers Dean en Hewin. Beide heren verbleven enkele dagen in Pairi Daiza om de aanpassingsperiode voor Lulu en Buddy mee te begeleiden alvorens hen in de goede handen van de koalaverzorgers Karine en Vincent achter te laten.

20190321 PairiDaizaKoala1200 3

Sinds hun aankomst op 1 maart hebben ze in Pairi Daiza behoorlijk wat eucalyptus achter de kiezen geslagen, wat altijd een goed teken is. Zoals alle koala’s slapen Lulu en Buddy trouwens twintig uur per dag. De overige uren doen ze zich te goed aan hun favoriete voedsel.

Coco krijgt nu dus met Buddy en Lulu opnieuw gezelschap. Nu de quarantaineperiode achter de rug is, zullen mannetje Buddy en vrouwtje Coco mekaar ook fysiek ontmoeten. Aangezien de koala een solitaire soort is, is van veel écht contact natuurlijk geen sprake. Vaker wel dan niet zullen ze los van mekaar in verschillende bomeneucalyptus eten en slapen. Zo gaat dat nu eenmaal bij koala’s.

20190321 PairiDaizaKoala1200 4

Een bedreigde diersoort
Koala’s staan als kwetsbaar genoteerd op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservationof Nature).
In hun natuurlijke omgeving – die zich voornamelijk situeert aan de oostkust van Australië – is de situatie verre van rooskleurig. Ze zijn slachtoffer van het verdwijnen van de Australische eucalyptusbossen, jacht en urbanisatie van hun territorium. Geen wonder dat deze fascinerende klimbuideldieren met uitsterven bedreigd zijn.
De cijfers spreken voor zich: terwijl ze in de 18de eeuw nog met 10 miljoen waren, zouden er vandaag amper 100.000 à 500.000 overblijven.

20190321 PairiDaizaKoala1200 2

Info en foto's: Pairi Daiza