featured_header_zoonews.jpg

Pairi Daiza verwelkomt Ta Wan

Aziatisch olifantenkalfje krijgt naam van bezoekers

Op 19 september werd in Pairi Daiza een olifantenkalfje geboren. Eén week na de geboorte kreeg het jonge dier zijn naam na een oproep via de social media.

20170929 PairiD olifant180Het prachtige dierenpark Pairi Daiza verwelkomde vorige week, 19 september om 2u26, een nieuwe telg in de olifantenfamilie. Na 22 maanden draagtijd, 10 uren contracties en een slapeloze nacht voor de verzorgers en dierenarts van Pairi Daiza, hebben de olifantenfamilie en teams de vertederende geboorte van het olifantenkalfje van Khaing Hnin Hnin (matriarch van de olifantenfamilie) en Po Chin mogen meemaken. 

Vorig jaar mocht Pairi Daiza ook een olifantenbaby verwelkomen. Helaas had dit verhaal geen happy end: de pasgeboren baby van olifant May leed aan ademhalingstekort en ondanks de inspanningen van verzorgers en dierenartsen is het de kleine nooit gelukt om recht te staan.
Het eerste verlies van een olifantenkalfje was een moeilijk moment voor de teams van Pairi Daiza en een jaar later brengt een geboorte van een olifantenkalf dan ook extra emoties teweeg. We hopen dan ook dat dit kleintje kan opgroeien tot een prachtige, gezonde olifantenstier.

Een belangrijk moment is de naamgeving van het jong. Hiervoor schakelde het park de mening in van het publiek via social media. De verzorgers stelden vijf zeer symbolische Thaïse namen voor: Ta Wan (Zonnestraal), Khwam Chlad (Wijsheid), Xnakht (Toekomst), Phu Pha (Berg) en Boonme (Weldoener).
Meer dan 14000 mensen stemden op hun lievelingsnaam en de tendens was al in de eerste minuten duidelijk: met meer dan 70% van de stemmen was TA WAN de overduidelijke favoriet. 

Ta Wan is de enige jongen van de familie! Khaing Hnin Hnin (35 jaar op 13 september 2017) is reeds voor de 6de maal mama geworden. Er verblijven nog 4 jongen van haar in Pairi Daiza. Zij is de matriarch van een familie van 7 olifanten in totaal. Ta Wan, de nieuwkomer in het gezelschap, is ook de enige jongen van de familie! 

Kort na de geboorte gaf Dr. Tim Bouts, Dierenarts van Pairi Daiza, al een extra woordje duiding: "De eerste momenten na de geboorte zijn van cruciaal belang voor de overlevingskansen van het kalfje. In het wild, stormen de vrouwen van een olifantenfamilie naar de mama en helpen ze de kleine te stimuleren om recht te staan. Exact wat hier ook gebeurde. Khaing Hnin Hnin is een ervaren mama en de famillie kende al een paar geboortes. Desondanks, bleven we secondenlang in spanning toekijken tot het kalfje na een paar minuten rechtstond omringd door zijn moeder, zussen en nichten. Het is een hoogdag voor het kweekprogramma maar ook een ongelooflijk emotioneel moment voor het team. Het was een perfecte geboorte."

20170929 PairiD olifant640

De Aziatische olifant is een bedreigde diersoort. De IUCN Redlist stelt dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met minsten 50% is verminderd in de laatste drie generaties. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nog maar 40.000 tot 50.000 in het wild te vinden zijn. De hoofdredenen van de uitroeiing van de Aziatische olifanten zijn dan ook stroperij en het verdwijnen van hun natuurlijk habitat.
Pairi Daiza en haar olifantenfamilie doen actief mee aan het Europees kweekprogramma (EEP) onder coordinatie van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria): Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation ontvangen reeds jaren olifanten uit andere zoo’s maar ook uit de circuswereld. Meer dan 7 hectare van het park (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) worden aan de dikhuiden gewijd. De groep olifanten telt dus vanaf vandaag 18 leden, waaronder 15 Aziatische en 3 Afrikaanse en blijft dusdanig de grootste groep olifanten in Europa.

Foto’s : Pairi Daiza/Benoit Bouchez