featured_header_zoonews2.jpg

2 jaguarwelpen in ARTIS

Kleine aanpassing ARTIS-Zoomeravonden

In de vroege ochtend van 28 juni werpte de gevlekte jaguar twee zwarte welpen in ARTIS. Om 0.24 uur werd de eerste welp geboren, en om 4.37 uur de tweede. De geboorte kadert in het EEP voortplantingsprogramma van de jaguar (Panthera onca).

20170702 ArtisPanter180De gevlekte jaguar of Panthera onca is een niet-bedreigde diersoort. Toch is het een mooi moment voor ARTIS dat sinds 1975 geen jaguarwelpjes meer had gezien. Voor de moeder was het trouwens haar eerste worp. ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma (EEP) voor jaguars, dat gecoordineerd wordt door Chester Zoo.

Het nest is in het binnenverblijf, waardoor de jonge jaguars niet zichtbaar zijn voor het publiek. Op z’n vroegst over drie weken zullen zij het buitenverblijf gaan verkennen. Tot die tijd zijn er live beelden van de jaguars te zien via schermen in het Planetariumcafé en restaurant de Twee Cheetahs. 

Een jaguar krijgt na een dracht van ruim drie maanden één tot vier welpen per worp, maar meestal zijn het er twee.
De twee welpen in ARTIS zijn zwart van kleur. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. De ogen van jaguarwelpen zijn bij geboorte nog dicht en gaan pas na ongeveer twee weken open. De moeder zoogt haar welpen zo’n zes maanden. Totdat ze de leeftijd van anderhalf à twee jaar hebben bereikt, zijn de jonge jaguars afhankelijk van de zorg en bescherming van de moeder.

 20170702 ArtisPanter640

In de eerste, kritieke periode na de geboorte is het belangrijk dat er rust heerst rond het jaguarverblijf. Mocht de jaguarmoeder te veel onrust ervaren, dan bestaat de kans dat zij haar jongen verstoot.
Enkele paden bij het verblijf zijn daarom tijdelijk niet toegankelijk voor bezoekers.
Ook werden alle activiteiten in de Muziektent tijdens de ARTIS-Zoomeravond van zaterdag 1 juli verplaatst naar het Tuinpaviljoen.
Op welke locatie de volgende Zoomeravonden in juli en augustus zullen plaatsvinden, is afhankelijk van de situatie van de jaguars en wordt op een later moment bekend gemaakt.