Geboorte buiten te zien

Afgelopen maandagmiddag om kwart over drie is een netgiraffe geboren in ARTIS. Het netgiraffeveulen is een merrie. Rond half een liep de moeder rond op de Savanne met twee pootjes uit haar vulva. Na enige tijd trok zij zich terug in de giraffenstal.

20170623 Artis Giraf180Ook in de natuur zoeken giraffen vaak een rustig plekje op om te werpen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld olifanten, die beschermend om een barende olifantenkoe heen gaan staan, bemoeit de giraffekudde zich niet met de bevalling.
Wel was in ARTIS te zien dat de andere giraffen de merrie besnuffelden: in het vruchtwater zitten veel geurstoffen.
Een netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata) komt ter wereld met de voorpoten eerst, daarna volgt de kop. Bij de geboorte maakt het veulen een val van bijna twee meter, waarin het draait waardoor het niet op de kop, maar op de schouder landt. Tijdens de val, breekt de navelstreng door. Voor deze giraffemerrie is het haar derde veulen. Het veulen heeft al gedronken bij de moeder. De eerste melk, de biest, is onontbeerlijk voor jonge dieren. Zoogdieren hebben bij de geboorte nog geen eigen afweer en biest bevat afweerstoffen.
De geboorte van de giraffe is te zien via www.artis.nl/giraffe-geboren.

ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. ARTIS-bezoekers kunnen donderdagmiddag 22 juni om 12.00 uur het giraffeveulen met de moeder zien, die dan voor het eerst naar buiten gaan. Afhankelijk van het weer en omstandigheden, zal het veulen binnen of buiten te zien zijn de komende dagen. 

20170623 Artis Giraf640

ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor netgiraffen. Netgiraffen leven in Noordoost-Afrika: Kenia, Eritrea en Somalië. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn er nog maar 8.660 dieren in het wild, terwijl het aantal 25 jaar geleden tussen de 36.000 en 47.750 bedroeg. Een afname van bijna 80%. De afname heeft te maken met habitatversnippering door landbouw, verstedelijking en verwoestijning wordt.
Ook stroperij en oorlogen eisen hun tol voor het leefgebied van de giraffen.