featured_header_zoonews.jpg

Wilde ooievaars geboren in Kasteeltuinen Arcen

Unieke gebeurtenis voor Arcen

Een paartje ooievaars dat hun intrek heeft genomen op een nestpaal binnen het park van de Kasteeltuinen Arcen, heeft in de afgelopen dagen gezinsuitbreiding gekregen. Het is nog niet duidelijk hoeveel eieren zijn uitgekomen, het nest bevindt zich namelijk op grote hoogte.

20170520 Arcen180Vorig jaar werd er al regelmatig een wilde ooievaar gesignaleerd die op bezoek kwam bij de groep tamme ooievaars in Kasteeltuinen Arcen. Dit jaar werden al vroeg in het voorjaar twee ooievaars gespot die aanstalten maakten om hun intrek te nemen op een speciaal geplaatste nestpaal binnen het park. De nestpaal is 20 meter hoog en staat aan de rand van de grote volière van het park waardoor de ooievaars nauwelijks gestoord worden in hun kraamtijd.

Aan het gedrag van vader en moeder ooievaar werd al gemerkt dat er gebroed werd. Onlangs zijn de eieren uitgekomen en vader en moeder ooievaar zijn momenteel druk in de weer met het voeren van de kuikens. Voedsel halen ze uit de vochtige graslanden en ondiepe wateren langs de Maas en in het nabij gelegen Nationaal Park De Maasduinen. Daar heeft Stichting het Limburgs Landschap via natuurherstelprojecten vochtige terreinen hersteld waar ook ooievaars op jacht kunnen naar voedsel.

Ooievaars zijn zeldzaam als broedvogel in Limburg.
Op dit moment zijn er maar drie bewoonde nesten bekend: op de kerk van Gennep, in Gaiapark te Kerkrade, en nu dus in Kasteeltuinen Arcen. Aangezien broedende ooievaars erg traditioneel zijn, is de kans best groot dat deze imposante vogels tot de vaste bewoners van het park gaan behoren.

20170520 Arcen640

Gratis entreekaarten voor jonge gezinnen!
De ooievaarskuikens zijn geboren tussen 4 en 9 mei 2017. Is er bij u ook een baby geboren op een van deze dagen dan trakteert Kasteeltuinen Arcen u op 2 gratis entreekaarten. Stuur uw geboortekaartje naar info@kasteeltuinen.nl