featured_header_zoonews2.jpg

Neushoorntje Karuna in Blijdorp

Indisch neushoorntje steelt de show

Op 14 februari om 23.44 uur werd in Diergaarde Blijdorp een Indisch neushoorntje geboren in het dikhuidenverblijf Taman Indah. Haar naam is Karuna, gekozen uit een namenwedstrijd. Ondertussen steelt ze absoluut de show in het Rotterdamse dierenpark.

20170520 Blijdorp Neushoorn180Moeder Namaste en Karuna maken het goed. De neushoornbaby stond binnen drie kwartier al op eigen benen en maakte al een paar rondjes in het kraamverblijf: een pittig kalf dus. Het jonge dier is te bewonderen in dikhuidenverblijf Taman Indah in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Indische neushoorns worden ook wel een pantserneushoorns genoemd omwille van de verschillende pantsers op hun lichaam. Deze neushoorns kunnen tot 3 ton wegen. De draagtijd tijdens een zwangerschap duurt maar liefst 16 maanden. Een Indische neushoorn wordt als volwassen aanzien vanaf 5-7 jaar oud.

Indische neushoorns komen alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal. In hun natuurlijke leefgebied worden zij bedreigd door stroperij vanwege hun lucratieve hoorn.
In het begin van de vorige eeuw stond deze neushoornsoort er met minder dan 100 dieren in de natuur erg slecht voor. Nu leven zo'n 2.400 Indische neushoorns in het Kaziranga National Park Assam in India. Het is één van de grootste reservaten in het Noordwesten van India.

Diergaarde Blijdorp ondersteunt het natuurbehoudsproject ‘Indian Rhino Vision 2020’.
IRV 2020 heeft tot doel om een wilde populatie van minimaal 3.000 Indische neushoorns in de regio Assam (India) te behouden. Het project omvat o.a. anti-stropers maatregelen, het monitoren van aantallen en gedrag, eventuele herplaatsingen en educatie van de lokale bevolking. Op dit moment focust het project zich op het uitzetten van de neushoorn over verschillende reservaten in Assam, buiten het reservaat (of in het wild?). Zo hebben natuurrampen, zoals overstromingen en uitbraken van ziekten, minder effect op de populatie Indische neushoorns.

20170520 Blijdorp Neushoorn640

Zin om te speuren?
Neem dan bij de entree van de Rotterdamse zoo een ‘Speurneuzen’-speurtocht mee en ontdek hoe de neushoorns samen met hun buren in de natuur leven.