featured_header_zoonews2.jpg

Unieke geboorte in Domein van de Grotten van Han

Eerste Belgische veelvraatbaby geboren

Het Domein van de Grotten van Han is bijzonder trots met de geboorte van een veelvraat: de allereerste Belgische veelvraatbaby. Het duurde wel enige tijd alvorens men een glimp kon opvangen van het jonge dier: het dier koos de warmte van zijn moeder gedurende de eerste twee maanden van zijn leven, ver van alle nieuwsgierige blikken.

20170503 HanVeelvraat180De veelvraat is één van de vijf diersoorten uit de “Europese big five”. Het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han is het enige park in de Benelux waar je deze “big five” kunt spotten. Tijdens een safari in open voertuig of te voet langs bewegwijzerde wandelpaden, zie je naast de veelvraat, ook de bizon, wolf, bruine beer en lynx. Er worden binnenkort trouwens ook kalfjes bij de Europese bizons verwacht.

De veelvraat is de belangrijkste vertegenwoordiger van de marterachtigen, familie van de das en de wezel. Het is een sterk roofdier dat in staat is heel wat grotere dieren aan te vallen. Zo kan hij zelfs zijn mannetje staan tegen een beer om zijn voedsel te beschermen. De veelvraat is een zeldzame, bedreigde soort waarvoor een Europees kweekprogramma bestaat. Momenteel zijn er in Europa nog ongeveer 1300 veelvraten, waarvan 116 dieren in 45 dierenparken leven.

Sinds 2015 leven de veelvraten in het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han: Valle kwam over van de Zweedse zoo van Boras en gelijktijdig arriveerde Skally van de zoo van Novosibirsk in Rusland.
Valle en Skally zijn een heel belangrijk koppel voor de genetica van de soort in gevangenschap. Pas op 30 mei 2016 werd de eerste paring waargenomen. Drie dagen lang hebben de twee veelvraten ‘de liefde bedreven’. De voortplanting van deze grote marterachtige is vrij bijzonder want na de bevruchting wacht de eicel met groeien tot het einde van de herfst, wat een uitgestelde innesteling wordt genoemd. De echte dracht duurt dan ongeveer veertig dagen.

Het hele team van het Wildpark was dus voorbereid wanneer op 6 februari Skally haar hol niet meer verliet. Er werd beslist om niet tussen te komen en het wijfje zorg te laten dragen voor haar allereerste baby. Pas op 16 maart kon het Wildparkteam bij de veelvraten en ontdekten ze een prachtig pluizen bolletje. Een 5 weken oud baby’tje van het vrouwelijk geslacht, dat al 1,320 kg woog. Ze had haar witte vacht van bij haar geboorte al ingeruild voor een grijsbruine pels. Een naam heeft de baby nog niet. Deze wordt gekozen als ze iets groter is.
Eén enkele baby voor een eerste dracht is perfect normaal en Skally blijkt een heel goed ontwikkeld moederinstinct te hebben. De veelvraatbaby zou in de herfst al zo groot moeten zijn als een volwassen veelvraat en verhuist over hoogstens twee jaar naar een nieuw park als ze geslachtsrijp is.

20170503 HanVeelvraat640

PretparkdealsLogo Parkworld218Dit jaar kun je als bezoeker de hele veelvraatfamilie bewonderen in het Wildpark van Het Domein van de Grotten van Han. Het enige park met deze diersoort in België.
Meer informatie: www.grotte-de-han.be/nl