featured_header_zoonews2.jpg

Tweede babygirafje in 2 weken voor Planckendael!

Barbie bevallen

Dinsdagmiddag beviel mama Barbie van haar kleintje, 13 dagen na mama Megara. Dit is de tweede bevalling van een giraf op korte tijd in Planckendael. Zo telt de giraffenfamilie op de savanne van Planckendael ondertussen 9 leden...

20170202 PlanckendaelGiraf180Ook bij deze bevalling verliep alles goed: moeder Barbie en de baby giraf stellen het prima. De bevalling zelf verliep zeer vlot. De ervaren Barbie toont zich het schoolvoorbeeld van een koesterende moeder. Het veulentje staat flink op zijn lange pootjes, drinkt gretig bij mama en wiebelt dicht aan haar zijde door de stal.
Hij of zij is ongeveer even groot als het soortgenootje dat twee weken eerder geboren werd.

Senwe, Sekaye of Sabah?
Dit jaar krijgen alle pasgeboren dieren uit de Zoo Antwerpen en Planckendael een naam beginnend met de letter "S", dus ook beide kleintjes. Ondertussen is het geslacht bekend van het kleintje dat 2 weken geleden het daglicht zag: het is een mannetje.
Via het Youtube kanaal van Planckendael kan men een stem uitbrengen op de mooiste naam uit de top drie van de verzorgers: https://www.youtube.com/watch?v=oxpG2sjxtlc 
- Senwe betekent droge graanberg
- Sekaye betekent gelach
- Sabah betekent ochtend

Van de kersverse baby is het geslacht nog niet bekend tot het heel duidelijk plast.

De babygirafjes, die voorlopig nog even binnen blijven, zijn al onmiddellijk te bewonderen in de lodge van continent Afrika in Planckendael.
Quote hoofdverzorger Ben: “Elke geboorte van deze zeer bijzondere en bedreigde giraffensoort is prachtig, bijzonder én belangrijk. We zijn heel erg blij met deze lieve knapperd."

20170202 PlanckendaelGiraf640

De giraffen die in Planckendael ook verblijven zijn een bedreigde ondersoort; ze lijken sterk op de erg bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn.
Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in de natuur, onder meer via het Giraffe Conservation Foundation.
Na de waterputten voor Niger steunen ze nu een project in het Garamba Nationaal Park in Congo. Ze helpen de bedreigde Kordofan giraffen door hun trek in beeld te brengen.
Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. 

Foto's © Planckendael / Jonas Verhulst