Pandaverzorgers bereiden panda's voor op zeldzaam paarmoment

Er breekt een spannende periode aan in Ouwehands Dierenpark Rhenen: de dierverzorgers van de reuzenpanda’s zijn volop bezig om Xing Ya en Wu Wen voor te bereiden op een paring. Achter de schermen treffen de verzorgers diverse voorbereidingen om de toenadering tussen de dieren te stimuleren.

20190214 OuwehandsRPanda180In de afgelopen maanden is er meerdere malen urine van beide dieren verspreid in elkaars verblijven, heeft het mannetje Xing Ya geluidsopnames te horen gekregen van reuzenpandamannen in de paartijd en heeft hij mogen ruiken aan urine van pandamannen in paartijd.
Op basis van stamboekgegevens zijn Xing Ya en Wu Wen in het Wolong Giant Panda Centre in China aan elkaar gematcht. Xing Ya en Wu Wen toonden vorig jaar al zichtbaar interesse in elkaar. Het mannetje Xing Ya vertoonde toen echter nog meer speelgedrag dan paargedrag. Voorbereidingen als het aanbieden van urine van andere reuzenpanda’s in de paartijd en het laten luisteren naar een geluidsfragment van pandamannen die in de voortplantingstijd strijden om een vrouw, zullen hem hopelijk stimuleren om meer voortplantingsgedrag te gaan vertonen dit voorjaar. Zijn reactie stemt de verzorgers voorzichtig hoopvol. Xing Ya reageert op het geluid door er aandachtig naar te luisteren en vervolgens zijn gebied af te bakenen door middel van geurvlaggen. De urinesporen inspecteert hij met volle aandacht.
Het is nu wachten op het moment dat de paartijd daadwerkelijk aanbreekt, dan zullen de ‘flirttechnieken’ van Xing Ya op de proef worden gesteld.

Brenda van Ekeren, reuzenpandaverzorger in Ouwehands Dierenpark, licht toe: "We zien dat Xing Ya en Wu Wen nieuwsgierig zijn naar elkaar. Het is nu wachten op de signalen van beide dieren waarop wij kunnen opmaken dat de paartijd eraan komt. Voorbeelden hiervan zijn het maken van hoge piepende geluiden, vanuit hun eigen verblijven naar elkaar kijken en onderzoekend gedrag vertonen. We zijn erg benieuwd welk effect de hormonen tijdens de start van de paartijd op het gedrag van de dieren zullen hebben. Uiteraard hopen we dat er iets moois tussen Xing Ya en Wu Wen ontstaat!"

De reuzenpanda’s leven apart van elkaar en beschikken in Pandasia beiden over een eigen binnen- en buitenverblijf. De pandaverzorgers houden hun gedrag nauwlettend in de gaten. Ze  kunnen aan het gedrag van het vrouwtje zien dat haar vruchtbare periode eraan komt. Achter de schermen werken de dierverzorgers de komende periode toe naar een paring. Het moment van de paring zal later bekend worden gemaakt. De verwachting is dat dit in maart zal zijn. 

20190214 OuwehandsRPanda1200800

De voortplanting van de reuzenpanda is zeer complex. De vruchtbaarheidsperiode is kort, slechts 2 tot 7 dagen. Een vrouwtje is maar één keer per jaar vruchtbaar. De reuzenpandaverzorgers trainen Wu Wen zodat ze haar urine kunnen opvangen. Haar urine wordt vervolgens onderzocht en aan de hand van een hormoonbepaling wordt bekeken of dat ze in haar vruchtbaarheidsperiode zit.

De pandaverzorgers trainen achter de schermen het mannetje regelmatig om op zijn achterpoten te staan. Op deze manier bouwt hij spiermassa op. Mocht het moment daar zijn, dan heeft hij in ieder geval genoeg kracht om de paring daadwerkelijk te volbrengen.

Foto's en info via Ouwehands Dierenpark Rhenen