Koraalrifaquarium hofleverancier voor andere parken

Koninklijke Burgers’ Zoo schenkt meer dan 300 zelf gekweekte koralen, anemonen en vissen aan London Aquarium en Chester Zoo in Engeland...

20190130 BurgersZoo KoraalR180De biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean staan voor een historische mijlpaal: vorige week vertrokken meer dan 300 zelf gekweekte koralen, zeeanemonen en koraalvissen naar Engeland. Koninklijke Burgers’ Zoo schenkt alle dieren uit eigen kweek aan London Aquarium en Chester Zoo.
Dankzij het Arnhemse kweeksucces is het tropisch koraalrifaquarium van Burgers’ Zoo al jaren hofleverancier van koralen aan Europese collega-aquaria. 

London Aquarium richt een speciaal bassin in voor de opbouw van een levend koraalrif. De basis van een koraalrif wordt gevormd door steenkoralen die hun naam danken aan het feit dat ze een stevig kalkachtig skelet bouwen. Het Londense koraalrif wordt dankzij het transport van woensdag 23 januari 2019 opgebouwd met 170 steenkoralen en 90 zachte koralen die in Arnhem gekweekt zijn.
Ook Chester Zoo ontvangt uit dit transport naar Engeland nog circa 10 koralen en 10 zeeanemonen van Burgers’ Zoo. 

Meer dan negentig procent van de koralen zijn geoogst van het levende koraalrif voor de schermen van Burgers’ Ocean.
De overige tien procent zijn achter de schermen van de Ocean gekweekt.

Bioloog Max Janse licht toe: “We zijn heel trots dat ons koraalrif zo hard groeit, dat we genoodzaakt zijn om met enige regelmaat koralen ‘te snoeien’. Als koralen te dicht tegen elkaar aan groeien gaan ze ‘ruziën’ en elkaar negatief beïnvloeden. Bovendien is het voor de toekomst een heel belangrijke ontwikkeling dat we dankzij onze eigen succesvolle kweek diverse Europese collega-aquaria koraalkolonies kunnen schenken.”

20190130 BurgersZoo KoraalR1200800

Het grootste levende koraalrif van Europa
Burgers’ Ocean is een tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. Een zeer belangrijk onderdeel van het Arnhemse aquarium is het levende koraalrif in een bassin van 750.000 liter water. Dit Arnhemse levende koraalrif is het grootste van alle publieksaquaria in Europa.
Wereldwijd bestaat er slechts één levend koraalrif in aquaria dat groter is (Townsville, Australië). 

Foto Koninklijke Burgers' Zoo