featured_header_zoonews2.jpg

Pasgeboren Netgiraffe uit ARTIS overleden

Treurnis in Amsterdamse dierentuin

De kudde giraffen in de Amsterdamse dierentuin ARTIS is uitgebreid met een giraffeveulen. In het begin van deze week zagen dierverzorgers in de stal dat de netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata) zou gaan bevallen.

20161109 ArtisGiraffe180Afgelopen maandag, om 16.25 uur, werd in ARTIS een giraffejong geboren. Het is voor de moedergiraffe haar eerste jong. Het is dit jaar de eerste giraffegeboorte in ARTIS.

De bevalling van een giraffe gebeurt staand en kan een half uur tot een hele dag duren. Dit keer duurde de bevalling drie uur. Eerst kwamen de voorpoten, toen de kop en daarna langzaam de rest. Het jong viel bijna twee meter naar beneden en landde met een klap op de zij. Al snel probeerde het veulen op de poten te staan.

Op de Afrikaanse savanne vallen jonge giraffen makkelijk ten prooi aan roofdieren, zoals leeuwen of Afrikaanse wilde honden. Het is voor hun overlevingskansen daarom van groot belang dat zij meteen kunnen vluchten.  

Update: 
Het giraffeveulen dat afgelopen maandag 7 november werd geboren, is vanmiddag doodgegaan. De bevalling verliep goed, maar het lukte het veulen niet om te drinken bij de moeder. De moedergiraffe, voor wie het haar eerste bevalling was, accepteerde de drinkpogingen van de pasgeboren merrie niet. Dit gebeurt vaker na een eerste bevalling.

ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata). De huidige kudde bestaat negen giraffen waarvan vier hengsten en vijf merries.
  

20161109 ArtisGiraffe640

Paren en baren
Het paren en baren van giraffen verloopt op bijzondere wijze. Bij zoogdieren zijn er twee manieren om de zaadcellen van de man bij de eicellen van de vrouw te krijgen. Bij mensen, paardachtigen, walvissen en olifanten zwelt de penis bij opwinding op, doordat hormonen ervoor zorgen dat zwellichamen gevuld raken met bloed. Een groot deel van de roofdieren en diverse primatensoorten en knaagdieren hebben bovendien een penisbotje dat de erectie ondersteunt.

Bij herkauwers, zoals giraffen, zit het ‘mechaniek’ anders in elkaar. Zij hebben een lange, dunne kraakbenige penis, die in rusttoestand in een S-bocht in een huidplooi onder de buik ligt. Bij een paring verslapt het spiertje (Musculus retractor penis) dat het zaakje in de schede houdt, en schiet de penis uit de schacht. Veel minder gedoe dan bij de zwellingsmethode. Een paring is bij giraffen dan ook razendsnel voorbij.

Foto: ARTIS, Ronald van Weeren