featured_header_zoonews.jpg

Tapirbaby geboren in ZOO Antwerpen

Kleine Maleise tapir

Deze ochtend om exact 6u01 werd in ZOO Antwerpen een Maleise tapirbaby geboren. Het is reeds het tweede kleintje van tapir Nakal. De baby werd geboren met het slurfje eerst. Voor de ZOO is dit het zevende tapirjong...

20161007 ZOOA Tapir180De kersverse baby weegt zo’n 9 kilo, dat is 35 keer minder dan zijn ouders. Het was een zeer vlotte bevalling: in twee minuten tijd floepte de baby eruit. Het geslacht van het kleintje is nog onbekend, daarvoor moet het eerst een plasje doen. 
Moeder en jong hebben een werpstal en een kraamkamer met een groot raam. Als mama naar de kraamkamer gaat, volgt het kleintje en kunnen ze vandaag dus al kraambezoek ontvangen.

Verzorger Gunter: "Mama Nakal had al een week een gezwollen uier, dus wachtten we in spanning de geboorte af. Collega Kimy voorspelde dat het voor vandaag zou zijn, en ze heeft gelijk gekregen! Toen ik deze morgen in de stal kwam, zag ik het kleintje liggen. We glunderen hier allemaal."
De verzorgers zullen, eens het geslacht bekend is, hun lijstje met hun top 3 van namen maken. Vervolgens kunnen de Facebookfans van ZOO Antwerpen stemmen op hun favoriet. Vader Kamal is twee maanden geleden onverwacht en om nog onbekende redenen overleden.

Bruin met witte stippen
De kleine tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders. Het velletje van de baby is bruin met witte vlekjes en streepjes. Precies zoals de grond onder een struikje in het Maleise regenwoud. De zon sijpelt tussen de blaadjes door en laat net zo’n schaduw achter op de grond. Perfecte camouflage dus. Mama lijkt dan weer eerder op een rotsblok met haar zwarte vacht met brede witte streep. Na drie tot zes maanden verkleurt het velletje van het kleintje al, dus rep je naar hun verblijf in de ZOO voor de echte babylooks.

20161007 ZOOA Tapir640

'Groene' dieren
De Maleise tapir is de grootste tapirsoort en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en een nieuwe plant vormen. Echt groene dieren dus. Je vindt de dieren vaak terug bij waterplassen waar ze baden en waarin ze ook vluchten als er gevaar dreigt.