featured_header_zoonews.jpg

Zeldzame geboorte in Bellewaerde

3 amoerluipaarden geboren

Op 21 mei 2016 werden drie Amoerluipaarden geboren in Bellewaerde, één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Helaas is ondertussen 1 welpje overleden, maar de andere jonge katten stellen het goed...

20160602 BellewaerdeAmourluipaard180Het betreft alvast een unieke geboortemoment voor het Ieperse pretpark/dierenpark Bellewaerde. Als enige Belgische dierentuin hebben zij een kweekkoppel Amoerluipaarden, dat deelneemt aan het internationaal kweekprogramma. 

Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen, werden de welpjes van Amoerluipaarden Vlada en Kitan op zaterdag 21 mei vanaf 18 uur geboren. Ondanks het feit dat dit haar eerste geboorte was, deed moeder Vlada het uitstekend: ze likte meteen haar jongen schoon en liet hen ook melk drinken. Op een bepaald moment besliste Vlada echter om één welpje niet mee te voeden. Haar instinct voelde waarschijnlijk aan dat dit welpje de zwakste was en zij heeft daarom gekozen om haar energie enkel nog in de andere 2 welpjes te steken.
De natuur maakt helaas haar selectie, een inschatting waarmee het park dan ook had rekening gehouden.
In samenspraak met de dierenverzorgers, ALTA en de dierenarts werd beslist om niet in te grijpen, om te vermijden dat de andere 2 welpjes ook zouden worden afgestoten.
Het welpje stierf dan ook helaas niet veel later.

Dankzij de aangepaste “babykamer” in het binnenverblijf van Vlada, kunnen de welpjes in alle veiligheid rondkruipen. De dierenverzorgers monitoren alles via bewakingscamera’s. Binnenkort, zullen de welpjes worden gevaccineerd. De dierenverzorgers bekijken dan meteen het geslacht van de jongen.
Vlada zorgt verder zeer goed voor de overgebleven 2 welpjes.
De overlevingskansen van welpjes uit een eerste nest van amourluipaarden zijn zeer laag. Die eerste dagen na de geboorte zijn dan ook uitermate cruciaal.

Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria).
Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. Dit reintroductieproject heeft er ondertussen al voor gezorgd dat het aantal wilde Amoerluipaarden gestegen is naar 70. In 2007 waren dat er nog maar 35. De welpjes geboren in Bellewaerde zullen in de toekomst ook een belangrijk rol spelen in dit project.

"Ik ben zeer enthousiast dat Vlada bevallen is van 3 welpjes en het goed stelt. De welpjes zullen een waardevolle toevoeging zijn aan de populatie Amoerluipaarden in zoos. De populatie in dierentuinen is namelijk zeer belangrijk gezien deze een rol zullen spelen in het reintroductieproject in Lazovsky Zapovednik in het Russische Verre Oosten," aldus Jo Cook van Amur Leopard and Tiger Alliance.

20160602 BellewaerdeAmourluipaard640

De welpjes zullen binnen enkele weken, als de zomer aanbreekt, in hun buitenverblijf zitten.
Tot dan kan iedereen hen bezichtigen via de live camerabeelden aan hun verblijf.