Olifantenbaby heet Madiba

Safaripark Beekse Bergen is het eerste park in de Benelux dat de levende geboorte van een Afrikaanse olifant mag vieren. Het kalfje is een meisje en kreeg de naam Madiba mee. Moeder en dochter stellen het wel.

20160504 BeekseB Olifant180Het was al een hele tijd bekend dat de Afrikaanse olifant van Safaripark Beekse Bergen zou bevallen, maar dat de dracht maar liefst 680 dagen zou bedragen is toch wel heel lang. Maar uiteindelijk was het zeker en vast het wachten waard, want op woensdagochtend 4 mei om 2u13 mocht het sympatieke Nederlandse dierenpark het kalf verwelkomen. Het olifantenjong gaf meteen een teken van leven en stond al vlug op de poten. De ervaren moeder Punda toont zich zorgzaam, dus ook dat ziet er goed uit.

Het was de allereerste geboorte van een olifantje in Safaripark Beekse Bergen en bovendien ook de allereerste keer dat een Afrikaans Olifantje het levenslicht zag in de Benelux. Het is dan ook een bijzonder unieke gebeurtenis. Dat beseft ook Niels de Wildt, de parkmanager van Safaripark Beekse Bergen. "Uiteraard zijn we enorm blij. Aangezien het meivakantie is, kunnen bezoekers de kleine olifant al snel komen bekijken. Uiteraard wel op het moment dat moeder en kind daar klaar voor zijn."

Het olifantje bleek een vrouwtje te zijn en kreeg de dag zelf nog haar naam ‘Madiba’ mee. Deze naam is een verwijzing naar de traditionele stamnaam van Nelson Mandela die ook als bijnaam werd gebruikt voor de eerste gekleurde president van Zuid-Afrika die eind 2013 overleed. Nelson Mandela stond vooral bekend om zijn strijd tegen apartheid. Om die reden zat hij ook 30 jaar lang gevangen. Madiba was de clannaam en is afkomstig van een zijn voorvaders binnen de Xhosa-stam.
"De naam is een teken van beleefdheid en is daarom ook zeer geschikt voor een respectabel dier als de olifant. Wij zijn heel trots dat het eerste olifantje dat ooit geboren is op ons park deze naam mag dragen.", aldus Niels de Wildt.

Punda en Madiba verblijven voorlopig in de groepsstal waarvan de deuren voor bezoekers nog even gesloten blijven.
Op het moment dat de afdeling dierenverzorging van Safaripark Beekse Bergen na overleg met de dierenarts groen licht geeft, kan het kraambezoek beginnen.
Jaarkaarthouders konden gisteren alvast wel de kleine olifant aan het eind van de dag en deze ochtend als eersten - buiten de normale openingstijden - komen bewonderen.
Als alles blijft goed gaan, dan zullen de reguliere bezoekers ook al vanaf vandaag de kleine olifant kunnen zien.
"En natuurlijk krijgt iedereen die vlug op kraambezoek komt een lekkere geboortetraktatie.", aldus De Wildt.

20160504 BeekseB Olifant640

De 23-jarige Punda raakte in de zomer van 2014 drachtig in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde. Grote broer Shawu kon echter niet bij de geboorte van zijn jongste zusje aanwezig zijn. Hij vertrok in het kader van Europese uitwisselingsprogramma afgelopen donderdag vanuit Safaripark Beekse Bergen naar Zoo du Bassin d’Arcachon in Frankrijk. Twee verzorgers van het Safaripark reisden met hem mee om hem aan zijn nieuwe woonomgeving te laten wennen. Het transport verliep rustig en soepel.

Met haar 680 dagen lange ‘zwangerschap’ vestigde Punda het record van de langste dracht van een levensvatbaar olifantenkalf ooit geregistreerd binnen het Europese EAZA-fokprogramma. Een wereldwijd stamboek wordt niet bijgehouden, maar Safaripark Beekse Bergen gaat er van uit dat het hier ook een wereldrecord betreft.