featured_header_zoonews.jpg

Amoerluipaardwelpje op komst voor Bellewaerde

Belangrijke rol voor kweekprogramma

Het Ieperse pretpark Bellewaerde is ook een volwaardige EAZA-zoo. En het park is in blije verwachting, want het Amoerluipaard Vlada is in verwachting, een heel belangrijke moment voor het park.

20160502 Bellewaerde amourl180Tijdens het afgelopen Valentijnsweekend werden Amoerluipaarden Vlada en Kitan in Bellewaerde samen geplaatst. Er werden meerdere paringen vastgesteld, maar dat biedt uiteraard geen zekerheid omtrent een mogelijke zwangerschap. Maar een radiografie afgelopen week heeft bevestigd dat Amoerluipaard Vlada zwanger is. Het West-Vlaamse park verwacht binnen enkele weken minimum 1 Amoerluipaardwelpje. 

Een radiografie nemen van een roofdier is helemaal niet evident. Er werd in Bellewaerde dan ook de afgelopen weken duchtig met het Amoerluipaard getraind om op een fotoplaat stil te liggen. Hierdoor was het dan uiteindelijk mogelijk om een geslaagde radiografie te nemen.
Dierenarts Melissa Nollet probeert op die manier het aantal welpjes te bepalen. "Het is de eerste keer in Bellewaerde dat dergelijke radiografie wordt gebruikt om de zwangerschap te bepalen. Dankzij de training werkt Amoerluipaard Vlada vlot mee en is de radiografie vlot verlopen. Een Amoerluipaard is ongeveer 100 dagen zwanger, dus kan Bellewaerde binnen enkele weken minimum 1 welpje verwachten."

Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. Dit reintroductieproject heeft er ondertussen al voor gezorgd dat het aantal wilde Amoerluipaarden gestegen is naar 70. In 2007 waren dat er nog maar 35.
De nakomelingen geboren in Bellewaerde zullen in de toekomst ook een belangrijk rol spelen in dit project.

20160502 Bellewaerde amourl640