featured_header_zoonews.jpg

Bevalling Afrikaanse olifant dichtbij

Olifant Punda laat Beekse Bergen nog even wachten

De Afrikaanse olifant Punda bevalt binnenkort van een kleintje in Safaripark Beekse Bergen. Dat vergt een hoop voorbereiding. De verwachting is dat het olifantenjong tussen nu en 23 april wordt geboren.

20160325 BB Punda180De opwinding in Safaripark Beekse Bergen is begrijpelijk. Uniek feit is namelijk dat het – als het allemaal goed gaat - de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit wordt in de Benelux en sowieso van een olifantje in het Hilvarenbeekse park. Binnen het Europese dierentuinprogramma worden er jaarlijks gemiddeld slechts drie tot vier Afrikaanse olifantjes geboren.

De 23-jarige Punda raakte drachtig in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde.

Een olifant heeft een draagtijd van 22 maanden; 13 maanden meer dus dan bij mensen. Een olifantenjong weegt na de bevalling gemiddeld 120 kilogram. In het wild vindt de bevalling plaats in het bijzijn van de hele kudde. Het plan is om de bevalling van Punda te laten plaatsvinden in het binnenverblijf van de familiegroep in aanwezigheid van haar andere kids: Bongi, Shawu en Pina-Nessi.

De afgelopen tijd zijn Punda en de andere olifanten van Safaripark Beekse Bergen getraind om ze aan een aantal zaken gewoon te maken. De drachtige olifant wordt natuurlijk goed in de gaten gehouden door de verzorgers. Daartoe is er in het verblijf ook een camerasysteem geïnstalleerd.

De voorbereidingen voor de bevalling zelf zijn in volle gang. Zo liggen alle spullen die dierenarts Jacques Kaandorp nodig heeft al klaar: van verlostouwen tot medicijnen en van glijmiddel tot zelfs twee paar keepershandschoenen. “In het laboratorium van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg wordt het bloed van Punda met regelmaat onderzocht om de progesteronwaarde en de calciumwaarde te meten. Als het progesteron daalt, betekent dat in de meeste gevallen dat de bevalling aanstaande is en binnen enkele dagen verwacht kan worden,“ vertelt Kaandorp.

Punda werd in Duitsland in de zomer van 2014 succesvol gedekt door de 24-jarige stier Tusker. Volgens de laatste berekeningen kon de geboorte van het kalf daarom al plaatsvinden vanaf 26 februari (612 dagen, de kortste dracht van een levensvatbaar olifantenkalf ooit geregistreerd). Met een waarschijnlijkheid van 90 procent valt de geboorte te verwachten tussen 12 maart (627 dagen) en 23 april (669 dagen). Punda is volgens het laatste schema officieel uitgerekend op 30 maart (645 dagen). Maar de enige die dit met zekerheid weet, is… Moeder Natuur!

20160325 BB Punda640

Straks is het wachten op het moment dat Punda’s gedrag erop wijst dat ze weeën heeft. Op de lange lijst van mogelijke indicaties staan onder meer ‘afzonderen, verminderde eetlust, uitrekken, hooi/zand naar de vulva gooien, tepels aanraken met slurf en een brommend geluid maken’.

“Een bal onder de staart is het eerste visuele teken van de geboorte,”vertelt Kaandorp. “Wanneer deze onder de staart verschijnt, is het kalf ingedaald en vindt de geboorte in de meeste gevallen binnen 12 uur plaats. Na de geboorte wordt de omgang tussen moeder en jong geobserveerd. Een goede binding houdt in dat Punda het jong de nodige moederzorg geeft. Dat wil onder meer zeggen: ze is er voorzichtig mee, houdt het constant in de gaten en laat het kalf toe haar overal aan te raken en onder haar door te lopen. Als dat goed gaat kunnen wij verder met de nazorg en introductie bij de rest van de groep. Hartstikke spannend allemaal, maar als alles naar wens verloopt natuurlijk ook heel leuk om mee te maken,”aldus Kaandorp.