featured_header_zoonews.jpg

Witte neushoorn geboren in Pairi Daiza

Welkom Sethemba

Het Belgische dierenpark Pairi Daiza mocht eerder deze week een nieuwe telg begroeten, Sethemba Vasta, een mannelijke babyneushoorn, net op de dag dat Brussel getroffen werd door de verschrikkelijke terroristische aanslagen. 

20160325 PairiDaiza180Eléonore (Ellie voor de vrienden) beviel op 22 maart 2016 van een mannelijke baby, Sethemba Vasta. De geboorte gebeurde uitzonderlijk overdag, zonder tussenkomst van de mens, maar onder de ogen van haar verblufte verzorgers en dierenarts en toonde zo dat schoonheid en tederheid de wereld nog niet uit zijn. Door de actuele gebeurtenissen, kreeg de baby de naam Sethemba (« hoop » in het Zoeloe).

Omdat de bevalling overdag plaatsvond leverde dit alvast mooie beelden op van de eerste momenten van tederheid tussen moeder en zoon.
De bevalling verliep goed. De kleine Sethemba stond, onder mama’s aanmoedigingen, snel op zijn pootjes en dronk binnen de paar tellen. Lopen en drinken zijn twee cruciale acties dat een neushoornkalfje moet kunnen uitvoeren. Ze zijn een bewijs van goede gezondheid.
Sethemba stelt het dus goed, maar een baby neushoorn blijft een fragiel wezentje.
Met Ellie gaat het ook prima, ze toonde ook heel snel veel affectie ten opzichte van haar eerste jong.

Moeder Eléonore en vader Pamir kwamen in Pairi Daiza aan in 2012. Vader Pamir werd deze winter overgebracht naar de zoo Dvur-Kralové in de Tsjechische Republiek, in het kader van een ruilprogramma. 
Jonge neushoorns worden zonder hoorn geboren en met zacht materiaal rond te poten. Hierdoor kan de bevalling vlotter verlopen. De draagtijd van neushoorns bedraagt tussen de 16 en 18 maanden. De Afrikaanse witte neushoorn wordt ook wel de breedlipneushoorn genoemd. Het zoogdier is op de olifanten na, het grootste hedendaagse landdier en de grootste binnen de neushoornsoort. Een mannetje kan tot 4 meter lang worden en tot 3.600 kilogram wegen.

Sethemba Vasta ontdekt momenteel beetje bij beetje zijn volledige speelruimte. Als het weer het toestaat, zal hij een paar uur per dag zichtbaar zijn voor de bezoekers vanaf de opening van het seizoen, op zaterdag 26 maart 2016.

Vandaag de dag leven er in het wild nog slechts 20.000 witte neushoorns. 1338 onder hen werden vorig jaar nog door georganiseerde stropersgroepen geslacht voor hun hoorn.
In Europa werden dertien neushoorn kalfjes geboren, vier van hen overleefden jammer genoeg niet.

20160325 PairiDaiza640