featured_header_zoonews2.jpg

Verschillende geboortes in GaiaZOO

Wolaap, Saki en Bongo geboren

Februari blijkt een vruchtbare maand te zijn voor de Zuid-Limburgse ZOO. De afgelopen weken zagen een wolaap, saki en bongo het levenslicht in het gebied Rainforest. Het gaat goed met moeders en jongen. Alle moeders zijn ervaren in het grootbrengen van hun kroost. 

20160215 GaiaZoo180Februari startte goed met de geboorte van de langverwachte wolaap.
Deze geboorte is heel bijzonder, omdat er verspreid over zes Europese dierentuinen slechts 40 wolapen leven. Het kleintje is een vrouwtje en ziet er gezond uit. Niet veel later, op 6 februari, werden de dierverzorgers ook nog verblijd door de geboorte van een zeldzame witgezicht saki. Of hier beschuit met blauwe of roze muisjes kan worden gegeten moeten we nog even afwachten.
Zowel de jonge wolaap als de jonge saki houden zich goed vast aan de dikke vacht van moeder. De eerste weken zitten de kleine telgen op moeders borst, daarna verhuizen ze naar haar rug en verkennen ze de wereld om zich heen.

Videobeelden van de pasgeboren saki:


  

In de bongostal kwam begin februari tevens een kleine bongo ter wereld; het is een mannetje. Moeder Zawadi werd zelf zes jaar geleden in GaiaZOO geboren. Ze kreeg eind 2014 haar eerste jong, dat ook nog steeds in GaiaZOO verblijft. Het zal vanwege het winterweer even duren voordat de bongo’s weer buiten voor bezoekers te zien zijn. Omdat de bevalling ’s middags in het binnenverblijf plaatsvond, konden de dierverzorgers de kleine bongo direct na de bevalling op foto vastleggen.

20160215 GaiaZoo640

Binnen Europese dierentuinen worden deze soorten gemanaged in verschillende kweekprogramma’s die ervoor zorgen dat er ook in de toekomst een gezonde populatie wolapen, saki’s en bongo’s te zien is in dierentuinen. De dieren zijn ambassadeurs van hun wilde soortgenoten, die in hun natuurlijk leefgebied worden verstoord door houtkap, landbouw en jacht.