featured_header_zoonews.jpg

Steun Punda van de Beekse Bergen

Bevalling olifant Punda komt steeds dichterbij

De bevalling van Afrikaanse olifant Punda in het Nederlandse Safaripark Beekse Bergen komt steeds dichterbij. Het dierenpark roept iedereen – en in het bijzonder zwangere vrouwen op – om Punda via Facebook te ondersteunen in de laatste fase van haar dracht.

20160203 BeekseBergen180Een paar weken terug maakte het Hilvarenbeekse park bekend dat Punda drachtig was. Uniek feit is dat het - als het allemaal goed gaat - de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit wordt in de Benelux. Binnen het Europese dierentuinprogramma worden er jaarlijks gemiddeld bovendien slechts drie tot vier Afrikaanse olifantjes geboren. Afrikaanse olifanten worden in het wild in bepaalde gebieden bedreigd. 
Een olifant heeft een draagtijd van 22 maanden; 13 maanden meer dus dan bij mensen. En een olifantenbaby weegt maar liefst 120 kilogram. Olifant Punda (23 jaar) is drachtig geraakt van de 24-jarige Tusker in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde.
De verwachting is dat de bevalling binnen nu en een paar weken zal plaatsvinden.

Met Punda zelf gaat het prima. Aan haar gedrag is niet te merken dat ze binnenkort moet bevallen van een kalf, maar de verzorgers en jaarkaarthouders zien wel dat ze langzaamaan toch steeds dikker wordt. De tepels nemen ook in omvang toe en ook dat is een teken dat de zwangerschap al in een vergevorderd stadium is.

De dierenverzorgers meten regelmatig het calciumgehalte in het bloed. Datzelfde geldt voor het progesterongehalte. De waarde van dit hormoon is tijdens de zwangerschap erg hoog. Een plotselinge daling geeft aan dat de bevalling aanstaande is. De bloedmonsters worden steeds onderzocht in het St. Elisabeth-ziekenhuis in Tilburg. Het zal waarschijnlijk nog een paar weken duren, maar de verzorgers zijn er nu dus al behoorlijk druk mee. Een goede voorbereiding is immers het halve werk…

20160203 BeekseBergen640

Steunen via Facebook
Iedereen kan via het bijbehorende Facebook-bericht van Safaripark Beekse Bergen een originele foto insturen om Punda te ondersteunen in de laatste periode van haar dracht. De winnaar ontvangt vier vrijkaarten voor het Safaripark. Zwangere vrouwen worden bovendien in het bijzonder opgeroepen om op originele wijze hun bolle buikje te tonen mét boodschap voor Punda. De inzender van de winnende foto in deze categorie ontvangt een jaarkaart voor twee personen. Insturen kan tot en met 9 februari.