featured_header_zoonews.jpg

Babyneushoorn in Planckendael

Naamloze neushoornbaby via Facebook te volgen

Op zaterdag 12 december werd een babyneushoorn geboren in Planckendael. Om 21 uur kwam het jong ter wereld. Moeder en zoon stellen het wel.

20160106 Baby neushoorn180Het is het eerste kleintje van mama Karamat. De kleine jongen is met zijn geboortegewicht van zo’n 60 kilogram een flinke baby. Na een uur stond de flinkerd al op zijn poten. 
Net als alle neushoorns werd hij geboren zonder hoorn. Die komt pas later.
Voorlopig blijft de baby dicht bij mama Karamat in de stal en kunnen bezoekers hem nog niet zien. Vooraleer hij buiten mag, moeten de weersomstandigheden optimaal zijn.

Neushoorn Karamat is een Indische neushoorn en werd geboren in Whipsnade ZOO in Groot-Brittanië (16 november 2010). Sinds december 2012 is ze woonachtig in Planckendael. Toen was ze nog te jong om te kweken, maar nu draagt ze actief bij aan het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde soort.
In de natuur leven nog amper 2800 Indische neushoorns, wat de soort erg kwetsbaar maakt. Hiervan leeft 70% in één nationaal park (Kaziranga). Als er in dit park een bosbrand of overstroming zou voorvallen, is dat catastrofaal voor de neushoornpopulatie. Ook stropers bedreigen nog steeds de populatie neushoorns. Karamat is dus cruciaal voor het kweekprogramma.
Kweken met neushoorns is niet eenvoudig. Als voorspel lopen ze soms uren achter elkaar aan. De paring zelf neemt makkelijk een vol uur in beslag. Bovendien zijn mannetjes en vrouwtjes snel op elkaar uitgekeken, waardoor ze elkaar vaak verwonden. Ze leven doorgaans dan ook apart.

De baby heeft voorlopig nog geen naam. Planckendael heeft alvast een leuk initiatief op poten gezet: via de Facebookpagina van zijn meter kunnen de bezoekers alvast alles te weten komen over de neushoornbaby: www.facebook.com/avahaarneushoorn 

20160106 Baby neushoorn640

Foto's: Planckendael