featured_header_zoonews.jpg

De Zonnegloed stelt beren voor

Ulli en Mimi uit quarantaine

Het Westvlaamse Dierenpark-Sanctuary De Zonnegloed vangt diverse dieren op die geen thuis meer hebben in andere dierenparken. Zo ook de beren Ulli en Mimi, die na een periode van quarantaine aan het publiek werden voorgesteld.

20180811 Zonnegloed beer180Na 4 weken verblijf in quarantaine, werden de twee nieuwe beren vrijgegeven om hun nieuwe omgeving te gaan proeven. Alle testen zijn goed verlopen en de beren werden vrij verklaard van ziektes of besmettingen.
Het dierenpark liet eerst Mimi en Uli toe in hun nieuw buitenverblijf, zonder mogelijk contact met de reeds aanwezige beren Berros en Elena. Uli was zeer nieuwsgierig en nam al snel de eerste stappen naar buiten. Ze snoof meteen diverse geuren op die ze waarschijnlijk nooit gekend heeft… gras, bomen, bladeren… en ging op onderzoek. Ze rolde zich in het gras en het duurde niet lang voor ze begon met het graven van een diepe kuil om in te gaan liggen. Genieten als een echte beer, na een jarenlang gevangenschap achter tralies op een betonnen vloer. 

Stichting/vzw De Zonnegloed helpt ook de beer in nood. Het park is een erkend Europees opvangcentrum voor verwaarloosde, inbeslaggenomen, achtergelaten wilde dieren, die niet terug in de natuur kunnen, krijgen een definiet nieuw thuis en dit voor de rest van hun leven.
In het Berenbos worden getraumatiseerde en voormalige circusberen opgevangen en in staat gesteld om weer beer te zijn.

Het verhaal van de beren Mimi en Uli is een mooi voorbeeld van wat De Zonnegloed doet. De beren zaten opgesloten in een veel te krappe, betonnen kooi bij een restaurant in de noord-Albanese stad Shkodër. De roofdieren hadden geen toegang tot een waterpartij, liepen op hun eigen uitwerpselen en hadden geen mogelijkheid om te graven, te klimmen of een nest te bouwen.  Toen Uli en Mimi nog welpjes waren, werd hun moeder door Albanese jagers doodgeschoten en belanden ze zo als toeristische attractie in die verschrikkelijke kooi. Animal rescue Albania nam contact op met De Zonnegloed om te helpen bij de redding van deze twee zwaar verwaarloosde beren. 

Zij zijn niet het enige (beren)verhaal... Meer dan een jaar geleden werden er in het zuiden van Spanje vier volwassen beren in beslag genomen door de overheid. De dieren zaten in verschrikkelijke omstandigheden bij een particulier.
Het viertal werd overgebracht naar een dierentuin in Spanje. Een van de in beslag genomen beren bleek echter zwanger en er werden verschillende (3) jongen geboren. Door onvoldoende accommodatie en plaatsgebrek konden de jongen daar zeker niet blijven. 
Het probleem werd nog groter toen een van de volwassen mannetjes erg agressief werd naar de jonge beertjes. De Spaanse overheid nam het overgebleven beertje in beslag. Samen met een Spaanse dierenbeschermingsorganisatie ging men dringend op zoek naar een oplossing voor het jonge beertje, Berros... 

20180811 Zonnegloed beerV1200800

De beren en honderden andere dieren zijn dagelijks te bezichtigen in het sanctuary!
Voor meer info kan je steeds terecht op: www.dezonnegloed.be