featured_header_zoonews2.jpg

Nieuwe gorillaleider in Apenheul

Zilverrug komt uit Taiwan

Vorige week arriveerde in het Nederlandse dierenpark Apenheul een nieuwe gorillaleider, Bao Bao. De 33-jarige zilverrug komt over uit Taipei Zoo in Taiwan. Hij gaat de huidige gorillaleider Jambo opvolgen.

20180327 Apenheul gorilla180In kader van het internationale fokprogramma voor gorilla’s in dierentuinen, waar Apenheul mee van deel uitmaakt, werd beslist om deze keuze te maken. Op maandag 19 maart 2018 is hij gearriveerd in Apenheul. De keuze om Bao Bao te introduceren als nieuwe leider van de gorilla’s, is een bewuste, maar ook spannende keuze want Bao Bao heeft nog nooit eerder een gorillagroep geleid en zich niet eerder voortgeplant. Toch zijn dit juist belangrijke redenen voor zijn komst naar Apenheul.
Bao Bao werd in 1985 in het wild geboren. Toen hij nog heel klein was, hebben mensen hem illegaal uit het wild gehaald. Zij hebben hem in 1987 geschonken aan Taipei Zoo in Taiwan. Bao Bao heeft hier al die jaren alleen geleefd. 
Voorlopig verblijft Bao Bao nog achter de schermen. Inmiddels is hij wel al geïntroduceerd aan gorillavrouw Mintha. Om kennis te maken met de andere gorillavrouwen, zal men stap voor stap de kennismaking laten gebeuren.

Frank Rietkerk, zoölogisch directeur van Apenheul en coördinator van het fokprogramma voor gorilla’s: “Bao Bao heeft in Taipei Zoo jarenlang alleen geleefd. In Apenheul kan hij onderdeel worden van een grote, sociale groep gorilla’s en zich gaan voortplanten. Bao Bao speelt een heel belangrijke rol binnen het fokprogramma. Zijn genen komen nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. En die zijn erg belangrijk om genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen stand te houden. We zijn dus ontzettend benieuwd hoe hij zich de komende tijd gaat ontwikkelen.”

De keuze voor Bao Bao is niet zomaar gemaakt. De gorillaverzorgers van Apenheul bezochten in 2017 Taipei Zoo om Bao Bao te observeren en te helpen met zijn dagelijkse verzorging. Dit was belangrijk om meer te weten te komen over Bao Bao en zijn achtergrond. 
Dat neemt niet weg dat de introductie spannend zal worden. Frank: “Gelukkig hebben we in Apenheul sinds 1976 ervaring met het houden van gorilla’s. Als echte apenexpert vinden wij deze uitdaging er één die voor ons is weggelegd.”

20180327 Apenheul gorillaVIEW1200800

Ook de reden van het vertrek van de huidige gorillaleider Jambo heeft alles te maken met het fokprogramma voor gorilla’s. In de afgelopen 13 jaar zorgde Jambo voor maar liefst 8 gezonde kinderen. Zijn genen zijn dus goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Om te voorkomen dat Jambo met zijn dochters gaat paren, werd besloten om Jambo te verhuizen. Waar en wanneer is nog niet geweten. Wat vaststaat, is dat Jambo’s zonen Wimbé, Mapasa en M’Zungu met hem meegaan. Zij zullen verder leven als mannengroep. Dit komt zowel in het wild als in andere dierentuinen vaker voor.

De gorillavrouwen in Apenheul krijgen nu al een tijdje de anticonceptiepil, maar voor het welzijn van de groep is het niet goed als er te lang geen kinderen worden geboren. Daarom is het tijd voor een nieuwe man in de groep.
   

Foto's: Apenheul