featured_header_zoonews2.jpg

Zeeleeuwen Beekse Bergen op ontdekking

Europa's grootste zeezoogdierenverblijf

Sinds april verblijven er zeven Californische zeeleeuwen in Safaripark Beekse Bergen. Zij konden deze week voor het eerst de wateren van Europa's grootste zeezoogdierenverblijf verkennen, ruim 10 hectare aan watergangen.

20171013 BeekseBergenZeeleeuw180De zeezoogdieren hebben die eerste maanden een gewenningsperiode doormaakt om zo hun vaste voeder- en schuilplaats te kennen. Nu deze fase succesvol achter de rug is, was het moment gekomen om de sluizen te openen zodat de zeeleeuwen alle watergangen in het Safaripark kunnen ontdekken. Vrijwel meteen gingen de zeeleeuwen op ontdekkingstocht door de ruim tien hectare aan watergangen.

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen kunnen de zeeleeuwen vanaf nu op meerdere plaatsen in het park bewonderen: vanaf de boot tijdens een bootsafari, langs de wandelsafari of tijdens een educatieve voederpresentatie op het strand aan de rand van het Kongoplein.  

Naast de zeven Californische zeeleeuwen verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen in het gebied.
Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn. Bij zeezoogdieren is een dagelijkse training zeer belangrijk. Met name om medische controles uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de dieren gewend zijn aan hun verzorgers en hun aanrakingen.
De zeeleeuwen in het Safaripark zijn al getraind voor deze medische doeleinden (zoals bloedprikken en gebitscontrole) en bij zeeleeuwen in het algemeen is het niet heel lastig om ze te trainen. Bij Zuid-Afrikaanse zeeberen is dit moeilijker maar ze zijn wel snel geneigd om gedrag van andere dieren over te nemen. Daarom ontdekken de zeeleeuwen nu eerst de ruime watergangen in Safaripark Beekse Bergen.     

20171013 BeekseBergenZeeleeuw640

Safaripark Beekse Bergen heeft rondom de vaste voeder- en schuilplaats van de zeeleeuwen een interactieve educatie rondom de plastic soup gemaakt. De grote afvaleilanden die op de oceaan drijven zijn een enorme bedreiging voor zee(zoog)dieren.
Voor zeeleeuwen, die voornamelijk in kustgebieden leven, is het zwerfafval op de stranden een groot gevaar. Onder andere tijdens de educatieve voederpresentaties wordt aandacht besteed aan deze problematiek.