featured_header_zoonews2.jpg

Nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen

Nieuwe thuis voor gorilla’s en chimpansees

Vanaf 1 juli kunnen de bezoekers kennismaken met de gloednieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen: de gorilla’s en chimpansees kregen een avontuurlijke (buiten)speeltuin waar er voor hen veel te beleven valt...

20170702 ZooA mensapenvallei180Het nieuwe buitenverblijf voor de mensapen bevat klimtuigen en natuurrotsen die zorgen dat er heel wat te beleven valt voor zowel de gorilla's als de chimpansees. 
En de bezoeker wandelt er letterlijk tussenin. Dat zorgt voor een heel bijzonder perspectief. De mensapen lopen van hun binnenverblijven via een ondergrondse gang naar hun riant buitenverblijf. Neus in de wind, voeten in het gras!

Het riante buitenverblijf van zilverrug Matadi, zijn vrouwen en de andere mensapen heeft massieve natuurrotsen en uitdagende klimstructuren. Een dikke plataan steekt hoog boven het verblijf uit. De hele Mensapenvallei, die overigens 2 000 m² groot is, wordt overspannen door netten.

De bewoners van de Mensapenvallei zijn 3 gorilla's en 9 chimpansees.
Aan de ene kant zitten onze drie gorilla's: Matadi, Amahoro en Mambele. Het mannetje Matadi is de kweekman, ook wel zilverrug genoemd. 
Aan de andere kant hebben we negen chimpansees: vijf mannen (Chita, Tambuzi, Tuma, Arnold en Jamie) en vier vrouwen (Shirley, Siri, Judy en Maaike).
Dit nieuwe buitenverblijf werd door de gorilla’s en chimpansees al uitgetest en dat was een succes. 

20170702 ZooA mensapenvallei640

KMDA steunt de mensapen wereldwijd: ten noorden van het Dja-reservaat in Kameroen heeft het Centre for Research and Conservation (CRC), het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation voor biologisch onderzoek. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO hoe de overlevingskansen van chimpansees en gorilla’s in niet-beschermde bossen beïnvloed worden door houtkap, illegale jacht en landbouwactiviteiten.
Het team onderzoekt en beschermt de mensapen en andere diersoorten, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar bushmeat.