featured_header_zoonews2.jpg

Limburgse apen in GaiaZOO

Berberapen bevolken de Taiga

Op vrijdag 2 juni vond de officiële opening plaats van het vernieuwde Taiga-gebied. De aandacht ging voornamelijk naar een grote groep berberapen, die afkomstig zijn uit een Schots dierenpark. De komende weken zijn de berberapen in hun binnenverblijf te zien omdat ze rustig moeten wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Ook het gloednieuwe lynxenverblijf maakt onderdeel van het gebied ‘Taiga’. 

20170602 GaiaZOO Berber180Berberapen zijn makaken, en ze zijn een bedreigde dierensoort. Vanaf nu zijn zij de eerste én de laatste dieren die men ziet tijdens een bezoek aan de Nederlands-Limburgse ZOO. De berberaap, die alleen nog in Marokko en Algerije voorkomt, leefde ruim een miljoen jaar geleden in Limburg en past daardoor perfect bij de diercollectie van GaiaZOO. Het is een diersoort met een bijzonder verhaal waarvoor natuurbehoud van levensbelang is. GaiaZOO coördineert voor alle Europese dierentuinen het fokprogramma van deze zeer bedreigde apensoort.

In het hart van GaiaZOO bevindt zich een prachtig natuurgebied dat tot voor kort werd aangeduid als ‘IJstijd’. Het gebied vormt de verbinding tussen het Limburgse hart van de dierentuin en ‘het Hoge Noorden’ van de veelvraten, muskusossen en bosrendieren. De ongerepte natuur van dit gebied vormt het ideale decor voor twee zeer ruime leefgebieden voor enerzijds lynxen en anderzijds berberapen. Dit zijn de enige nog in Europa levende primaten die veel mensen kennen van de bekende toeristische plaatjes van de rots van Gibraltar.

De berberaap (macaca sylvanus) heeft ooit in Limburg geleefd. Vlakbij het Limburgse Tegelen zijn fossiele resten van deze apensoort gevonden, waaruit blijkt dat hun verspreidingsgebied zich ooit tot in onze provincie uitstrekte. Makaken hebben van alle apen de noordelijkste verspreiding; ook in koudere klimaten kunnen ze goed leven. Waarschijnlijk leefde de 'makaak van Tegelen' dan ook niet in een heel warm klimaat.

Vanwege de komst van de berberapen is de inmiddels grote groep lynxen verhuisd naar een nieuw onderkomen waardoor hun leefgebied in GaiaZOO bijna is verdriedubbeld. Bezoekers lopen tussen beide dierverblijven door om uit te komen bij een imposant uitzichtpunt: het gloednieuwe TaigaTerras (360° view). Vanaf dit uitzichtpunt meandert het wandelpad langs de bevers verder richting de vorig jaar geopende Taiga|Volière met onder meer de grote groep vale- en monniksgieren.

20170602 GaiaZOO Berber640

In de natuur leeft de berberaap in ruige gebergtes in Marokko. De populatie neemt echter steeds sneller af. Barbary Macaque Awareness & Conservation (BMAC) is een natuurbeschermingsorganisatie die de wilde berberapen beschermt. Gaia Nature Fund, de natuurbehoud stichting van GaiaZOO, zet zich dit jaar in om geld in te zamelen voor BMAC. Om deze bedreigde makaken te steunen haakt een groep vrijwilligers uit heel Nederland met man en macht aapjes die te koop zijn in de souvenirshop van GaiaZOO.