featured_header_zoonews.jpg

Tian Bao wordt 1 jaar oud

Van Baby P tot onwaarschijnlijke publiekstrekker

We zijn al eventjes in de ban van de prachtige baby-panda van Pairi Daiza. In de nacht van 1 op 2 juni 2016, om 2u02 om precies te zijn, werd de allereerste baby-reuzenpanda van België geboren. Dat is bijna een jaar geleden, wat vliegt de tijd snel...

20170531 PairiDaiza180De geboorte van een reuzenpanda is een unieke gebeurtenis in de Lage Landen. De vertederende beelden van deze uitzonderlijke geboorte gingen dan ook snel de wereld rond. De eerste honderd dagen ging deze schat door het leven als Baby P. Pairi Daiza was alvast perfect voorbereid en was zelfs volledig voorzien indien een tweeling zou geboren worden. Het prachtige park tussen Ath en Mons was het afgelopen jaar dan ook dankzij deze baby het middelpunt van de belangstelling. Zijn conceptie, zijn geboorte, zijn evolutie van ‘een klein roos worstje’ van 171 gram tot een mooi zwart-wit beertje van 33 kilo, zijn officiële benoemingsceremonie op de dag van het Maanfeest en zijn avonturen met zijn mama Hao Hao… het waren allemaal momenten die Pairi Daiza deelde met de (inter)nationale pers, maar ook via social media, zodat iedereen kon deel uitmaken van deze unieke gebeurtenis.

Een wedstrijd voor de naam van de baby leverde Tian Bao op, wat betekent "schat van de hemel". 

Het uur is dan ook aangebroken om de reuzenpanda en zijn fans in de bloemetjes te zetten!
Van vrijdag 2 juni tot maandag 5 juni organiseert Pairi Daiza animaties rond Tian Bao en de reuzenpanda. Verjaardagstaart, speelgoedophaling, fotowedstrijden, verkleedfeestjes… En bij een verjaardagsfeest hoort… taart, kaartjes en geschenken!
Van de schrijnwerkers tot de verzorgers, het hele team van Pairi Daiza ontfermt zich al een volledig jaar over de kleine schat. In het grootste geheim wordt er al een tijdje geknutseld, gekookt, gebouwd en getest. Of ze nu eetbaar zijn of niet, men hoopt stiekem dat alle verrassingen in de smaak zullen vallen. De schrijnwerkers ontwierpen een nieuw speeltuig voor in het buitenverblijf van Tian Bao die zich de laatste weken ontwikkelde tot een ware klimheld. Want ook kleine panda’s worden groot.
De pandaverzorgers ontpopten zich op hun beurt tot ware sterrenchefs, op het menu van Tian Bao tijdens zijn verjaardagsweekend: pandacake spin-offs!

20170531 PairiDaiza640

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort. De afgelopen 20 jaar is er een positieve trend, toch blijft de panda-populatie nog veel te klein.
Volgens de meest recente tellingen, komen er nog maar 1.864 panda’s voor in het wild. De korte vruchtbaarheidsperiode van de reuzenpanda, het feit dat het solitaire dieren zijn die op een groot grondgebied en ver van elkaar leven, maakt de voortplanting van de soort des te moeilijker.
Elke geboorte van een baby panda is van cruciaal belang voor het behoud van de hele soort en sensibilisatie is nog altijd broodnodig.