featured_header_zoonews2.jpg

Neushoornvrouw in GaiaZOO gearriveerd

Blind Date voor neushoorn Thabo

Gisteren was het een speciale dag voor GaiaZOO: er arriveerde immers voor het eerst in de geschiedenis van dit Nederlandse dierenpark een vrouwelijke witte neushoorn in de dierentuin: Abebi. Hopelijk klikt het goed met Thabo, de mannelijke neushoorn die al in GaiaZOO leeft.

20170503 GaiaZoo neushoorn180Het driejarige vrouwtje Abebi is afkomstig uit Zoo Dortmund; zij zal de partner worden van GaiaZOO's zesjarige neushoornman Thabo. Eind vorig jaar besloot de coördinator van het Europese fokprogramma voor witte neushoorns (EEP) dat GaiaZOO ook zelf een kweekgroep mocht starten met deze ernstig bedreigde diersoort. Sinds 2008 zijn er neushoorns terug te vinden in GaiaZOO, maar telkend enkel mannelijke neushoorns.

Hopelijk is het ‘Liefde op het eerste gezicht’ en zorgen de twee voor nageslacht. Neushoorn Thabo reageert alvast heel vrolijk als hij zijn nieuwe maatje ziet. Maar voordat de neushoorns echt met elkaar kennismaken, kunnen ze in gescheiden binnenverblijven aan elkaar ruiken. Als de dieren na verloop van tijd rustig aan elkaar zijn gewend, worden ze aan elkaar geïntroduceerd. Neushoorns kunnen onverwacht reageren, het is daarom lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat de twee neushoorns samen in één verblijf zichtbaar zijn.
Tijdens de introductieperiode, zullen de Hartmann’s bergzebra’s (die normaliter het verblijf met de neushoorns delen), op een ander buitenperk verblijven. Wanneer beide neushoorns aan elkaar gewend zijn, mogen de zebra’s ook kennismaken met de nieuwe neushoornvrouw.

Voor de geboorte van de eerste jonge neushoorn moet men nog wel eventjes geduld hebben: de draagtijd van witte neushoorns bedraagt namelijk zo’n 16 maanden. Bovendien krijgen vrouwtjes hun eerste jong meestal pas rond hun zesde levensjaar.

20170503 GaiaZoo neushoorn640

Terugblik
In juni 2014 raakte neushoorn Thabo gewond aan zijn poot tijdens een stoeipartij met zijn vader. Ondanks langdurige verzorging door zijn enorm toegewijde verzorgers herstelde de wond niet. In de hoop het genezingsproces te bespoedigen nam GaiaZOO afscheid van zijn halfbroer Sam, die naar een dierentuin in Portugal vertrok. De dierenverzorgers konden zich vervolgens volledig richten op het herstel van Thabo. Met succes, want na een revalidatie van anderhalf jaar werd Thabo op 1 januari 2016 genezen verklaard. Omdat witte neushoorns groepsdieren zijn, was het belangrijk om een soortgenoot voor Thabo te vinden.
Met succes dus, want neushoornvrouw Abebi is in GaiaZOO gearriveerd!