featured_header_zoonews2.jpg

Familie Orang Oetans in Pairi Daiza

Temple des Fleurs bevolkt door Orang Oetans

Ook dit jaar weet Pairi Daiza haar bezoekers te verrassen: in april arriveerden namelijk een familie Orang Oetans die hun intrek namen in de Temple des Fleurs. Dit verblijf ligt niet ver van het ver andere verblijf dat vorig jaar werd ingenomen door Sinta en Gempa.

20170503 PairiDaiza Orangoetang180Vorige maand arriveerden Ujian (22 jaar), Sari (13 jaar) en hun 1-jarig baby’tje Berani vanuit de Duitse Zoo Heidelberg aan in Pairi Daiza. Ze werden vergezeld door hun Duitse verzorgers en
ontdekten eerst hun nieuw territorium: de Temple des Fleurs. De familie orang-oetans telde een tweede vrouwtje, Puan. Helaas overleed zij ten gevolge van een chronische longziekte, enkele uren voor vertrek. Puan werd 28 jaar. 

Pairi Daiza is veel meer dan een doodgewone dierentuin: het zijn wereldtuinen, met prachtige gebouwen, zoals de tempels, en zeer authentieke verblijven. Ze zijn gebouwd met respect voor de lokale tradities en met behulp van de lokale vakmannen. De bezoekers kunnen ‘Temple des Fleurs’ betreden: het is een Jaïn-tempel met vertrekken voor de nieuwe familie orang-oetans.
Voor Ujian, Sari en Berani werd een grandioze tempel opgetrokken uit tonnen wit marmer waar 800 beeldhouwers in India zes maanden lang aan gewerkt hebben. Er waren nog eens zes maanden nodig voor de plaatsing in Pairi Daiza. Het verblijf van de nieuwe bewoners telt meer dan 1.400 vierkante meter aan binnen en buitenruimte en biedt klimmogelijkheden tot 8m hoog.

De Sumatraanse orang-oetan (Indonesië) is één van de twee soorten van orang-oetans en wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Tegenover zijn Borneose soortgenoot, worden de Sumatraanse orang-oetans beschouwd als socialer. Ze eten eveneens meer insecten en fruit. De orang-oetan leeft voornamelijk in de bomen en zet zelden een voet op de grond. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger in zijn natuurlijk habitat (het tropisch regenwoud van het eiland Sumatra) veel te maken met deze aangeboren voorzichtigheid.
De Sumatraanse orang-oetan wordt gekenmerkt door zijn rosse vacht, lange armen en benen en opponerende duimen die hem in staat stellen om werktuigen te bouwen waarmee hij gemakkelijker aan zijn voedsel kan geraken of honing uit een bijennest kan prutsen.
De UICN Redlist plaatste de Sumatraanse orang-oetan binnen de categorie van de kritisch bedreigde diersoorten. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld. De bedreiging van deze soort is te wijten aan de ontbossing van hun natuurlijk habitat. De eiland Sumatra verloor in de laatste 30 jaar meer dan de helft van haar tropisch regenwoud ten voordele van onder andere palmolieplantages.
De regenwoud van Sumatra is de enige plaats ter wereld waar zowel tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans samen leven. Het verdwijnen van dit regenwoud betekent ontegensprekelijk het verdwijnen van deze diersoorten alsook een groot deel van de tropische flora. Omdat de orang-oetan een fruiteter is, staat hij garant voor het verspreiden van zaadjes in het regenwoud en dus ook de biodiversiteit van de planeet.
Ujian, Sari en Berani, net zoals Sinta en Gempa maken deel uit van het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten (EEP - European Endangered Species Programme)
van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

20170503 PairiDaiza Orangoetang640

Met dank aan Pairi Daiza voor de mooie foto's.