featured_header_zoonews.jpg

Gestrande bruinvissen opgevangen in Boudewijn Seapark

Gestrande bruinvissen overleden

Gisteren werd voor het eerst in België een gestrande bruinvis opgevangen, namelijk in Boudewijn Seapark, op vraag van de overheid. Vroeger werden zij in Nederland opgevangen.

20170223 BSP Bruinvis180Aanleiding van deze vraag is dat er tegenwoordig meer en meer bruinvissen stranden aan de Belgische kust. Dit is vastgesteld door het BMM, onderdeel van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. BMM staat voor de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium. Voorheen werden deze zeezoogdieren overgebracht naar een gespecialiseerde opvangplaats in Nederland, maar door de verre afstand stierven de dieren vaak vooraleer ze daar aankwamen.

Boudewijn Seapark biedt nu dus eerste hulp aan alle levende bruinvissen die stranden aan de Belgische kust.
De verzorgers en dierenarts Dr. Piet De Laender van het dolfinarium van Boudewijn Seapark hebben als enigen in België grote ervaring met dolfijnen, die net als de bruinvis ook walvisachtigen zijn. Omwille van hun ervaring werd het Brugse dierenpark door BMM gecontacteerd.
Boudewijn Seapark en Dr. Piet De Laender zorgen non-profit voor een noodopvang. Zij zorgen ervoor dat een levende, gestrande bruinvis de eerste zorgen krijgt en dat het dier stabiliseert. Na maximaal 1 à 3 dagen kan de bruinvis dan worden overgebracht naar een andere opvang die gespecialiseerd is in de revalidatie van bruinvissen, en vooral in het terug uitzetten van het dier in de Noordzee. Daarom werd ook een speciaal quarantainebassin opgezet in Boudewijn Seapark.

Een bruinvis is de kleinste walvisachtige die leeft in onze Noordzee. Gisteren werd dus een allereerste bruinvis overgebracht naar Boudewijn Seapark. Het dier was gestrand voor de kust van Bredene.
De bruinvis werd door Jan Haelters van het BMM overgebracht naar Boudewijn Seapark. Het dier is een mannetje en was niet meer in staat om zelfstandig te zwemmen. Het is zwaar gehavend en behoorlijk mager. De dierenarts en de verzorgers van het dolfinarium bieden sinds gisteren maximale zorgen om het dier te doen aansterken, zodanig dat het terug zelfstandig kan zwemmen. Een team van verzorgers en vrijwilligers begeleiden de bruinvis in het quarantainebassin tot deze ochtend.
Daarna gaat het over naar een gespecialiseerde opvang in Nederland. Na volledige revalidatie daar, wordt het terug uitgezet in de Noordzee.

20170223 BSP Bruinvis640

Update 24 februari:
Quote vanop de Facebookblz van Boudewijn Seapark: "Met heel veel spijt in het hart moeten we melden dat de opgevangen bruinvis het niet heeft gehaald... Het transport naar de opvangplaats in Nederland was gisterenmorgen goed verlopen, alles leek er op dat de bruinvis daar verder zou aansterken. Helaas begon hij gisterenavond laat heel veel bloed op te hoesten, en dit was niet te stoppen. Een autopsie zal de precieze oorzaak moeten uitwijzen... We bedanken iedereen voor de geleverde hulp, inzet en aanmoedigende woorden. Wij gaan alvast door met de eerste noodhulp voor gestrande bruinvissen."