featured_header_zoonews.jpg

ZOO Antwerpen adopteert dieren Aquatopia

Definitieve sluiting Aquatopia

In januari sloot het Antwerpse Aquatopia voorgoed haar deuren. De nieuwe eigenaars van het aan het Astridplein gelegen Radisson Blu Astrid Hotel, hadden helaas geen affiniteit met vissen. Gelukkig biedt ZOO Antwerpen een helpende hand.

20161223 ZOOA aquatopia180Door de sluiting zouden meer dan 2 500 vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelden dakloos zijn worden, maar dankzij de nabij gelegen ZOO Antwerpen kan een groot deel van de dieren in het Antwerpse dierenpark kunnenopgevangen worden. Voor de overige dieren gebruikt de ZOO haar expertise en contacten om naar huisvesting te zoeken.

Het welzijn en de huisvesting van de dieren zijn een prioriteit. Curator Philippe Jouk van ZOO Antwerpen overlegt met de nieuwe eigenaar, de verantwoordelijke van Aquatopia, hun dierenarts en de hoofdverzorger om de dieren in zoveel mogelijk erkende instituten en opvangcentra te kunnen onderbrengen.  
Curator Philippe Jouk licht alvast toe: "We zijn blij dat we kunnen helpen en we gaan ervoor zorgen dat elk beestje op een goede plaats terechtkomt. Het is een huzarenstuk om zoveel dieren op zo’n korte tijd een nieuwe, goede thuis te geven, maar met onze kennis en contacten overal in Europa moet dit zeker lukken."

ZOO Antwerpen heeft een Aquarium met een mooie collectie vissen en als kers op de taart een groot rifaquarium.
De vissen van Aquatopia die binnen de collectieplanning passen, vervoegden alvast de vissen van de ZOO: zo kreeg al meer dan de helft van de vissen een bestemming dicht bij huis. Hun vervoer gebeurde met isotherme bakken over het Koningin Astridplein om de temperatuur en de kwaliteit van het water te behouden.
Voor enkele reptielen wordt er opvang voorzien in het Serpentarium, de reptielenzoo in Blankenberge van dezelfde moedermaatschappij als de ZOO, de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen).

Voor de overige gasten, zoals de zeeschildpadden en de haaien, zoekt Philippe Jouk een thuis zo dicht mogelijk bij huis om het transport van de dieren zo kort mogelijk te houden, zo zijn Nausicaa in Frankrijk en Burgers’ Zoo in Nederland enkele van de kandidaten.

20161223 ZOOA aquatopia640

Koen Kennis, schepen voor Toerisme: "Fantastisch dat heel wat vissen nu een plaatsje krijgen in ZOO Antwerpen, één van de grootste rifaquariums van Europa. Een hele geruststelling én extra kijkplezier dus voor de bezoekers aan de ZOO."

Keerzijde van de medaille is ook het banenverlies bij Aquatopia: zo verliezen twee dierverzorgers hun baan. ZOO Antwerpen geeft één van hen een nieuwe job in haar Aquarium. Hij zal daar zijn vissen verder kunnen koesteren en hij gaat ook mee onder water tijdens de duikersbabbels in het rifaquarium. Dagelijks tijdens schoolvakanties en op maandagen, woensdagen, vrijdagen, zondagen en feestdagen.