Neushoornnieuws vanuit Emmen

Vreugde en plezier kunnen soms heel dicht bij elkaar liggen. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen introduceerde men enkele weken geleden nog een nieuwe neushoornman maar afgelopen week moest men dan weer afscheid nemen van de oudste neushoornvrouw.

20161206 WildlandsNeushoorn180WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is geopend sinds 25 maart 2016. Op de savanne leven er witte neushoorns.

Eind november introduceerde het park een nieuwe mannetjesneushoorn. Dit was heel belangrijk in kader van het internationaal kweekprogramma van de witte neushoorn. 
De witte neushoorn is een zoogdier dat met uitsterven bedreigd is. De voornaamste reden hiervoor is de mens zelf, onder de vorm van stropers die het voorzien hebben op zijn hoorn. Hieraan worden vooral vanuit Azië ten onrechte medicinale eigenschappen worden toegeschreven. Jaarlijks worden maar liefst 1000 neushoorns gestroopt. De witte neushoorn wordt daarom ook ondergebracht in nationale parken in zuidelijk Afrika. In totaal leven er nog maar ongeveer 16.000 van deze dieren. 

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen vindt het belangrijk aan het behoud van deze soort een bijdrage te leveren. Een vrouwtje krijgt maar eens in de 3 – 4 jaar een jong na een draagtijd van 16 maanden. De eerste kennismaking in WILDLANDS zag er alvast hoopvol uit. De nieuwe man toonde direct belangstelling voor het jongste vrouwtje. Het is de bedoeling dat zij in de toekomst voor nakomelingen gaan zorgen.

Afgelopen week was er dan weer droevig nieuws, want het oudste neushoornvrouwtje werd dood aangetroffen. Ze is 44 jaar oud geworden, een hoge leeftijd voor witte neushoorns.
Om te bepalen wat de doodsoorzaak is geweest, zal sectie worden verricht.

20161206 WildlandsNeushoorn640