featured_header_zoonews.jpg

Skywalk met zicht op rode panda

ZOO Antwerpen inventief en innovatief

Er viel heel wat nieuws te rapen in ZOO Antwerpen: zo opende de ZOO haar Skywalk, 225 meter lang en 6 meter hoog, met zicht op nieuwe bewoners: de Rode Panda's die terug zijn van weggeweest...

20161028 ZooAntwerpen180ZOO Antwerpen is de voorbije periode constant aan het renoveren en aan het innoveren geweest, waarbij de historische waarde van de paviljoenen een belangrijke factor zijn. Maar de Antwerpse zoo durft daarbij ook haar historie te binden met moderne inzichten. Het resultaat mag er alvast wezen.
De ZOO opende voor een select gezelschap haar Skywalk, een architectonisch pareltje op hoogte. Landschapsarchitect Benoit Fondu werkte de Skywalk uit in samenwerking met architectenbureau 8office. "De ZOO en ook de tuin zijn een erkend monument, een typische landschapstuin in Franse stijl. De oorspronkelijke zichtlijnen en dieptezichten naar het hart van de ZOO willen we herstellen. Bovendien werkten we het masterplan van de ZOO verder uit door de toegankelijkheid en bereikbaarheid te vergroten. Een prachtige opportuniteit om de ZOO te bekijken vanuit een ander standpunt zonder aan de ontwerpgrammatica van de tuin afbreuk te doen."

Het wandelpad van maar liefst zes meter hoog en 225 meter lang geeft je een prachtig 360°-zicht over de ZOO. Net als de andere paden in de ZOO werd de slingerbeweging meegenomen in het ontwerp van de Skywalk. Het wandelpad maakt een dubbele lus en vertrekt achter Grand Café Flamingo, het restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl met uitzicht op de flamingo’s dat in ere werd hersteld. Hierachter bevinden zich nu de rode panda's, de hartverwarmende roofdiertjes die terug zijn van weggeweest. Vanaf de rode panda’s gaat het wandelpad in een glooiende lijn de hoogte in, over het dak van het Welkomstgebouw. Hierbij werd rekening gehoudend at de hellingsgraad niet te hoog is voor mindervalide mensen of ouders met kinderbuggy's. Het pad brengt je op het niveau van het maaiveld, het grondoppervlak, over de brilberen tot aan het eerste niveau vlak voor de ingang van het Aquaforum, zodat je er de zeeleeuwen of de nachtdieren in het Nocturama kan bekijken. Er is ook een tweede lus, langs de boomtop van de panda’s om dan een niveau hoger te eindigen.

Zoals eerder vermeld zijn de Rode panda’s terug van weggeweest, klaar om hun rol van publiekslieveling weer op te nemen. Momenteel bevinden zich twee mannetjes in het verblijf. Ze heten Pim Pim en Haiku. Pim Pim komt uit Zweden, Haiku uit Italië en beiden zijn ze bijna 1½ jaar oud.
In Planckendael woont kweekkoppel Phentok en Fernando. Om het kweekprogramma in evenwicht te houden, huisvesten niet alle tuinen koppeltjes en wordt niet overal continu gekweekt. In de ZOO overheerst nu jong testosteron.

20161028 ZooAntwerpen640

Het nieuwe pandaverblijf wordt overigens een gemengd verblijf. De rode panda’s bemannen vooral de boomtoppen. Een koppeltje Chinese muntjaks foerageert later over het grondoppervlak.
Rode panda’s zijn roofdiertjes. Ze hebben vlijmscherpe tanden om bamboestokken te verpulveren. Hun dieet is hoofdzakelijk vegetarisch, maar af en toe kan er wel een knaagdiertje of vogel bij.

ZOO Antwerpen heeft overigens vanaf heden ook een app om een bezoek aan de zoo nog leuker en boeiender te maken met onder meer weetjes over de dieren.

Voor meer foto's, bezoek onze Facebookblz: https://www.facebook.com/ParkWorldBe/photos/?tab=album&album_id=1432113650151942